Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenturret 18 Year Old 1995 Laida Weg

Tasting Notes Posted on 10/02/2021 16:59

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 18 Year Old 1995/2013 Laida Weg, 132 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

Heerlijk Helder

Glenturret is zo’n distilleerderij die niet vaak op mijn radar verschijnt, maar ik moet bekennen dat ik geïntrigeerd was toen mijn gabber Manny mij dit sample van een 18-jarige in de handen duwde. Hij werd gebotteld voor het Laida Weg Experience Hotel in het Italiaanse Rima San Guiseppe. Dit luxe resort, waar je vooral van een prachtige wintervakantie kan genieten, heeft zelfs zijn eigen whisky pub.

De neus is bijzonder fruitig en helder en doet me onmiddellijk aan een prachtige lentedag denken. Speels wit fruit, aangevuld met bloesems, kruisbessen, onrijpe ananas, vanille en Reine Claude pruimpjes.

Op smaak is hij al even helder en fris, maar met een pittig pepertje. Appelmoes, confituur van kweepeer, ananas en hint van lychee. Neem er je tijd voor, want hij is complexer dan je bij de eerste slok zou vermoeden. Alles in kleine, discrete hoeveelheden, maar toch krijg ik ook nog vanille, gember, pompelmoes en zelfs vlierbloesem met midpalate een klein bittertje als van een druivenpit. Erg compleet en uitnodigend.

De afdronk is middellang en opnieuw een fruitmandje met een klein bittertje.

Wellicht zijn de 132 flessen in het hotel al lang weg, maar mocht je er op vakantie gaan, vraag er dan zeker naar. Heerlijk, helder fruitbommetje. Dankjewel voor het sample, Imanuel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenfiddich Special Reserve

Tasting Notes Posted on 10/02/2021 06:58

Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich Special Reserve, OB 1990s
Kleur: goud
ABV: 40%

Maandagmorgen

Glenfiddich is nog steeds ’s werelds best verkopende single malt en in recente jaren hebben ze ook heel wat gedaan om hun range uit te breiden met veel succes. Maar ik grijp, dankzij een sample van een vriend, graag terug naar een oude botteling uit de 1990s zonder leeftijdsaanduiding. Deze Glenfiddich Special Reserve was lang één van hun bestsellers.

Ik kan me voorstellen dat er flink wat batch variaties moeten optreden als je miljoenen flessen op de markt brengt, maar deze is verrassend scherp en alcoholisch op de neus. Wat wilde bloemen en appeltjes, perenconfituur en een hint van… euh… radijsjes?

Hij is erg zacht op smaak, zelfs bijna een beetje waterachtig. Appelsap en eik is min of meer het enige wat ik van deze malt aangereikt krijg. En opnieuw wat alcoholisch… Hij brandt zelfs een beetje.

De afdronk is middellang en begint zacht en zoet, maar wordt naar het einde toe toch wat bitter.

Een maandagmorgen-botteling? Bedankt, Pat.

71/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).