Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich Special Reserve, OB 1990s
Kleur: goud
ABV: 40%

Maandagmorgen

Glenfiddich is nog steeds ’s werelds best verkopende single malt en in recente jaren hebben ze ook heel wat gedaan om hun range uit te breiden met veel succes. Maar ik grijp, dankzij een sample van een vriend, graag terug naar een oude botteling uit de 1990s zonder leeftijdsaanduiding. Deze Glenfiddich Special Reserve was lang één van hun bestsellers.

Ik kan me voorstellen dat er flink wat batch variaties moeten optreden als je miljoenen flessen op de markt brengt, maar deze is verrassend scherp en alcoholisch op de neus. Wat wilde bloemen en appeltjes, perenconfituur en een hint van… euh… radijsjes?

Hij is erg zacht op smaak, zelfs bijna een beetje waterachtig. Appelsap en eik is min of meer het enige wat ik van deze malt aangereikt krijg. En opnieuw wat alcoholisch… Hij brandt zelfs een beetje.

De afdronk is middellang en begint zacht en zoet, maar wordt naar het einde toe toch wat bitter.

Een maandagmorgen-botteling? Bedankt, Pat.

71/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).