Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Botanical Spirit, Batch 2, 5.000 bts
Kleur: clear
ABV: 40%

Gin No Gin

De Botanical Spirit van Nc’nean – de nieuwe Highland distilleerderij die wat mij betreft wel wat potten breekt – is een alternatief voor gin. Hiervoor lieten ze hun single malt spirit her-distilleren door de Beinn An Tuirc Distillers met niet minder dan tien botanicals, inclusief zuring, heide, tijm, pompelmoes en moerasmirte.

Op de neus krijg ik inderdaad niet het idee aan een gin te ruiken, maar wel aan een new make met kruiden. In dat opzicht is het al geslaagd, zeker als je weet dat dit bovendien erg lekker en fris ruikt met een zachte toets van noten en een zoetje. Op de achtergrond waait nog een licht zeebriesje.

Lekker romig op de tong met de typische heldere toetsen die je van een spirit drink mag verwachten, met zoetzure toetsen als van pompelmoes en bessen, terwijl een tikkeltje peper de boel wat komt opstoken.

De afdronk is lekker lang – voor een gin… euh, botanical spirit, bedoel ik – en warm.

Erg clean er bijzonder lekker op zichtzelf, met of zonder ijs.

Cocktail: Nc’Red & Blue

Ik vulde een wijnglas met stukjes rood en blauw fruit die ik ingevroren had. Dan hoefde ik geen ijsblokjes meer te toe voegen die mijn spirit drink nog verder zouden verdunnen. Daaroverheen ging 6cl van de Nc’nean Botanical Spirit en dan een flesje Fever Tree Mediterranean. Het prachtige kleurtje dat mijn cocktail verkreeg is dus puur afkomstig van het fruit. Daarom noem ik ‘m Nc’Red & Blue.

Net zo verfrissend als een klassieke G&T, met een kruidig trekje. Succes verzekerd.

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).