Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 4, OB 2020, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zoetje

Ik beken… ik ben fan van Nc’nean. Ik hou van hun stijl, hun filosofie, hun verpakking maar vooral van hun whisky. Die doet me vaak denken aan Auchentoshan en dat zal er wel voor een stuk tussen zitten. Ik vind het een erg toegankelijke en bijzonder lekkere aperitief whisky. En dus was ik er al de kippen bij om ook van Batch 04 enkele flesjes aan te schaffen. En ja, ik beken ook dat ik van elke batch.

Aha! Weer een net iets andere neus! Voor de gemiddelde whiskyliefhebber gaat dit bijgevolg niet zo veel uitmaken; het zijn enkel wij whisky geeks (it takes one to know one) die hier belang aan hechten. Deze is veel zoeter en zachter dan zijn voorgangers. Honing, citrusfruit, nougat, karamel, maar deze heeft veel minder kruiden op de neus. In de plaats komt een mooie, florale toets die me echt kan bekoren. Zelfs iets geparfumeerds, echt waar. Goed, hoor.

Romig, rond, rijk. Op de tong krijg ik nu wel dat prikkeltje van witte peper en houtkrullen en sluit hij weer meer aan bij zijn voorgangers. Maar ook hier zit er een extra zoetje in, wat hem speels en fris houdt en… een goeie kandidaat voor een whisky cocktail!

De finish is wat korter dan bij zijn voorgangers, maar ruimschoots lang genoeg om je nog even te doen nagenieten.

Nc’nean begint verrassend veel shelf space te bezetten ten huize Dermul. Maar zo lang ze zulke leuke whisky blijven brengen, blijf ik er gezellig mee aperitieven. Ik liet me influisteren dat Batch 5 in januari 2021 gebotteld zal worden. Ik hou alvast de website in de gaten om mijn flesjes te bemachtigen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).