Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Nc’nean Organic Single Malt – Batch 4

Tasting Notes Posted on 02/02/2021 16:29

Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 4, OB 2020, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zoetje

Ik beken… ik ben fan van Nc’nean. Ik hou van hun stijl, hun filosofie, hun verpakking maar vooral van hun whisky. Die doet me vaak denken aan Auchentoshan en dat zal er wel voor een stuk tussen zitten. Ik vind het een erg toegankelijke en bijzonder lekkere aperitief whisky. En dus was ik er al de kippen bij om ook van Batch 04 enkele flesjes aan te schaffen. En ja, ik beken ook dat ik van elke batch.

Aha! Weer een net iets andere neus! Voor de gemiddelde whiskyliefhebber gaat dit bijgevolg niet zo veel uitmaken; het zijn enkel wij whisky geeks (it takes one to know one) die hier belang aan hechten. Deze is veel zoeter en zachter dan zijn voorgangers. Honing, citrusfruit, nougat, karamel, maar deze heeft veel minder kruiden op de neus. In de plaats komt een mooie, florale toets die me echt kan bekoren. Zelfs iets geparfumeerds, echt waar. Goed, hoor.

Romig, rond, rijk. Op de tong krijg ik nu wel dat prikkeltje van witte peper en houtkrullen en sluit hij weer meer aan bij zijn voorgangers. Maar ook hier zit er een extra zoetje in, wat hem speels en fris houdt en… een goeie kandidaat voor een whisky cocktail!

De finish is wat korter dan bij zijn voorgangers, maar ruimschoots lang genoeg om je nog even te doen nagenieten.

Nc’nean begint verrassend veel shelf space te bezetten ten huize Dermul. Maar zo lang ze zulke leuke whisky blijven brengen, blijf ik er gezellig mee aperitieven. Ik liet me influisteren dat Batch 5 in januari 2021 gebotteld zal worden. Ik hou alvast de website in de gaten om mijn flesjes te bemachtigen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Nc’nean Organic Single Malt – Batch 3

Tasting Notes Posted on 02/02/2021 06:28

Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 3, OB 2020, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Pomelo

Je zou bijna denken dat het erg hard gaat bij Nc’nean, aangezien hun derde batch ondertussen al uitverkocht is, maar je moet natuurlijk rekening houden met het feit dat elke batch maar 5.040 flessen sterk is. En dan kan het snel gaan, natuurlijk. Ik was zelf maar net op tijd om nog een paar flessen van de derde batch op de kop te tikken.

Ah, kijk, het zit ‘m echt wel in de nuances, hoor. Met zulke kleine batches krijg je inderdaad kleine verschillen. Op de neus is dit alvast weer lekker zoet en rond met een prikkeltje van witte peper. Mooie, bloemige honing, zoete mout, karamel, nougat en flink wat citrusfruit. Denk pomelo en limoen. Munt op de achtergrond. Dit lijkt weer erg sterk op de eerste batch – en die vond ik erg mooi (beter dan batch 2). Nice.

Lekker romig en fruitig op de tong, terwijl het prikkeltje van houtkruiden zich ook hier mooi manifesteert. Noten, citrus, zoete mout – lekker speels en fris.

Middellange, warme en erg aangename afdronk op citrusfruit en noten.

Een malt naar mijn hart. Jong maar erg smaakvol, speels en toch matuur en heerlijk betaalbaar. Ik ben fan!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).