Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 33 Year Old 1985/2019, North Star Spirits, 400 bts
Kleur: brons
ABV: 46.2%

Jaffa Cakes

Het is geen geheim dat ik een soft spot heb voor North Star Spirits, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Iain Croucher een bijzonder goeie neus heeft en bijgevolg fantastisch spul in elkaar bokst. Dit is de 5e editie van zijn befaamde Vega, een blend van maar liefst 33 jaar oud, dus samengesteld met spul uit 1985.

De neus stelt niet teleur. Na een hele korte toets van buskruit en sulfer (trekt onmiddellijk weg, beloofd) krijg ik verse popcorn (ja!), sultanas, verse vijgen en overrijpe appelsienen. Dan volgen chocolade en amandelpasta. Het geheel evolueert snel naar Jaffa Cakes. I love it! Ondertussen vertoont hij ook wat old school trekjes, waardoor dit op de neus alvast eerder overkomt als een malt die nog een pak ouder is. Indrukwekkende neus.

Hij komt verrassend krachtig binnen, moet ik zeggen. De alcohol laat zich toch een beetje voelen. En er zit ook duidelijk een geturfd element in, want ik krijg een mooie, ietwat zoetzure rokerigheid die het overrijpe fruit omfloerst. Lekker gekruid, hoor. Kruidnagel, paprika en oregano. Hint van zoethout. Wederom een beetje old school, echt waar. Proef dit blind en je zal je afvragen of je geen Glen Garioch uit de jaren ’70 van de vorige eeuw zit te sippen, I kid you not.

De finish is lang, warm, kruidig, donkerzoet en hemels.

Niet alleen is het een whisky om erg van onder de indruk te zijn, bovendien is (of was, moet ik zeggen) de prijs dat ook. Deze kwam immers initieel op de markt voor zo’n 120 EUR. Belachelijk goedkoop. Al kostte hij de helft meer, dan was hij het nog dubbel en dwars waard.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).