Brouwerij: Koningshoeven
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Witte Trappist, 75cl
Kleur: blond
ABV: 5.5%

Tarwe

La Trappe is een Nederlandse brouwerij in Berkel-Enschot waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1881, hoewel de hedendaagse brouwerij pas van 1989 dateert. Ze is vooral bekend omwille van de Oak Aged bieren die in 2009 het levenslicht zagen, maar vandaag proef ik met veel plezier de Witte Trappist. In tegenstelling tot de andere bieren van La Trappe wordt aangeraden om deze koud te drinken. Hij schenkt blond met een hoge witte kraag die lang blijft staan. Het is overigens (totnutoe) de enige witte trappist ter wereld, gebrouwen van tarwe.

De neus is fris op tarwe, appel, peer en limoen en in die optiek eigenlijk nog het best te vergelijken met een klassiek witbier (zoals Hoegaarden). Zelfs een hint van groene banaan en een zachte kruidigheid. Denk kruidnagel.

De body is wel aan de lichte kant, hoor. Dat gezegd zijnde krijg ik opnieuw tarwe, maar is het witte fruit iets minder uitgesproken, maar krijg ik wel iets meer banaan. Had ik niet verwacht. Tot slot komt de kruidigheid op smaak ook iets meer naar voren. Naast kruidnagel krijg ik ook een hint van witte peper. Er is amper enige bitterheid van de hop te ontwaren.

De afdronk is erg kort, ben ik bang.

Atypisch als Trappist zou ik zeggen (wetende dat ik een leek ben wat bier betreft). Een fris witbier is het alleszins wel en heerlijk bij een stukje ambachtelijke droge droge worst.

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).