Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Duvel Barrel Aged Batch 5

Tasting Notes Posted on 23/01/2021 16:19

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 5, 71.820 bts, 75cl
Kleur: koper
ABV: 12%

Exotisch

De eerste vier batches Duvel Barrel Aged rijpten allemaal op voormalige bourbonvaten, maar voor hun 5e editie zocht brouwerij Moortgat de mosterd in de Caraïben. De meesterbrouwer Hedwig Neven wilde het Barrel Aged concept heruitvinden en besloot vaten uit Barbados te gebruiken, namelijk van de West Indies Rum Distillery, opgericht in 1893. Hij schenkt koper met een witte kraag met kleine bellen die redelijk snel gaan liggen.

Op de neus is Duvel nog amper te herkennen. Hij wordt helemaal gedomineerd door zoete toetsen van vanille, karamel, gedroogde perzik en snoepkersen. Ik ruik zelfs de houten ton waarin dit goedje gerijpt heeft en… het werkt prima. Ik vind dit een erg leuke, lekker zoete neus. Atypisch, zeker, maar dat stoort allerminst.

Op smaak is het ook van dattum. De frisse citrus toetsen met dat bittertje van Duvel worden hier helemaal ingepakt door donkerzoete karamel, een karrenvracht aan vanille en gedroogd fruit. Lekker fris, zomers en exotisch.

De finish is erg kort, maar wel erg fris tegelijkertijd.

Ligt absoluut niet in het verlengde van de vorige 4 batches – die ik ook erg kon smaken. Deze rum-vaten hebben duidelijk een erg grote invloed gehad op het bier, waardoor deze zijn typische bittere toetsen inruilt voor zwoele zoetigheid. Ik vind het prima en genoot met volle teugen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: La Trappe Witte Trappist

Tasting Notes Posted on 23/01/2021 06:18

Brouwerij: Koningshoeven
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Witte Trappist, 75cl
Kleur: blond
ABV: 5.5%

Tarwe

La Trappe is een Nederlandse brouwerij in Berkel-Enschot waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1881, hoewel de hedendaagse brouwerij pas van 1989 dateert. Ze is vooral bekend omwille van de Oak Aged bieren die in 2009 het levenslicht zagen, maar vandaag proef ik met veel plezier de Witte Trappist. In tegenstelling tot de andere bieren van La Trappe wordt aangeraden om deze koud te drinken. Hij schenkt blond met een hoge witte kraag die lang blijft staan. Het is overigens (totnutoe) de enige witte trappist ter wereld, gebrouwen van tarwe.

De neus is fris op tarwe, appel, peer en limoen en in die optiek eigenlijk nog het best te vergelijken met een klassiek witbier (zoals Hoegaarden). Zelfs een hint van groene banaan en een zachte kruidigheid. Denk kruidnagel.

De body is wel aan de lichte kant, hoor. Dat gezegd zijnde krijg ik opnieuw tarwe, maar is het witte fruit iets minder uitgesproken, maar krijg ik wel iets meer banaan. Had ik niet verwacht. Tot slot komt de kruidigheid op smaak ook iets meer naar voren. Naast kruidnagel krijg ik ook een hint van witte peper. Er is amper enige bitterheid van de hop te ontwaren.

De afdronk is erg kort, ben ik bang.

Atypisch als Trappist zou ik zeggen (wetende dat ik een leek ben wat bier betreft). Een fris witbier is het alleszins wel en heerlijk bij een stukje ambachtelijke droge droge worst.

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).