Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Batch 5, 71.820 bts, 75cl
Kleur: koper
ABV: 12%

Exotisch

De eerste vier batches Duvel Barrel Aged rijpten allemaal op voormalige bourbonvaten, maar voor hun 5e editie zocht brouwerij Moortgat de mosterd in de Caraïben. De meesterbrouwer Hedwig Neven wilde het Barrel Aged concept heruitvinden en besloot vaten uit Barbados te gebruiken, namelijk van de West Indies Rum Distillery, opgericht in 1893. Hij schenkt koper met een witte kraag met kleine bellen die redelijk snel gaan liggen.

Op de neus is Duvel nog amper te herkennen. Hij wordt helemaal gedomineerd door zoete toetsen van vanille, karamel, gedroogde perzik en snoepkersen. Ik ruik zelfs de houten ton waarin dit goedje gerijpt heeft en… het werkt prima. Ik vind dit een erg leuke, lekker zoete neus. Atypisch, zeker, maar dat stoort allerminst.

Op smaak is het ook van dattum. De frisse citrus toetsen met dat bittertje van Duvel worden hier helemaal ingepakt door donkerzoete karamel, een karrenvracht aan vanille en gedroogd fruit. Lekker fris, zomers en exotisch.

De finish is erg kort, maar wel erg fris tegelijkertijd.

Ligt absoluut niet in het verlengde van de vorige 4 batches – die ik ook erg kon smaken. Deze rum-vaten hebben duidelijk een erg grote invloed gehad op het bier, waardoor deze zijn typische bittere toetsen inruilt voor zwoele zoetigheid. Ik vind het prima en genoot met volle teugen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).