Bottelaar: Watt Whisky
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 10 Year Old 2010/2020 Watt Whisky, 280 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 58.4%

Crowdfunding

Deze niet-nader-genoemde Highlander is een single malt, één van de eerste releases van de via crowdfunding opgerichte Campbeltown Whisky Company, met Mark en Kate Watt aan het stuur. Alles wat ik van Watt tot nu toe proefde was tiptop, dus ik ga er vanuit dat deze jonge malt ook in die categorie terecht zal komen.

Een erg waxy neus op nougat en marsepein, een karrenvracht aan vanille, Granny Smith, groene banaan, kweepeer confituur en meringue. Zure kruisbessen. Rauwe rabarber. Groots? Neen. Interessant? Zeker.

Onmiddellijk erg zoet en pikant op de tong. Hij blijft trouwens lekker waxy, ook op smaak. Er is van alles aan de gang. Gaat op en neer als een jojo van zoet naar zilt en terug, met een hint van turfrook en karton, bijenwas en citrusfruit.

De afdronk is erg goed, hoor. Lekker lang, pittig gekruid op kardemom, peper en zout en zelfs wat groene tuinkruiden, terwijl de rook – dit is echt wel geturfd, hoor! – langzaam optrekt. Op het sterfbed wordt hij zelfs even een vloeibaar ananassnoepje.

Lekker! Deze doet me in alle eerlijkheid nog het meest denken aan Clynelish. Maar niemand kan of wil me dat bevestigen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).