Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1990/2014, The Duchess, Shieldmaidens ‘Ylva’ – Bourbon Cask, 80 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.5%

Kruiwagen

Best of Wines (aka Best of Whiskies) is een online shop in Nederland die heel af en toe – echt wel héél af en toe – een whisky bottelt onder eigen label. De fles die ik vandaag proef is hun in 2014 gebottelde Auchentoshan uit 1990, slechts 80 flessen sterk. Op het label prijkt trots ‘cask selected by Luc Timmermans’ – aka Mr Glenfarclas. Bij The Duchess hebben ze nog maar 4 releases op hun actief! In de zogenaamde Shieldmaidens reeks zitten er drie. Een Auchentoshan 1990 ‘Ylva’, een Glenrothes 1996 ‘Lagertha’ en een Ardbeg 1991 ‘Malin’, allemaal vrouwen van bekende Vikingstrijders. Ik beken dat deze release mij was ontgaan en ware het niet dat een whiskyliefhebber uit Nederland mij hierop attent had gemaakt, ik had ‘m nooit aan de verzameling kunnen toevoegen – dus dankjewel, Gwen uit Twente.

Zijdezachte neus op marsepein, een kruiwagen vol gras en groene thee met een enkel schijfje limoen. Hint van witte chocolade en perzik uit blik. Blind zou je aan een Ier kunnen denken.

Mooie body. Verrassend kruidig op eik, kruidnagel en een beetje witte peper. Eerder atypisch, want niks van citrusfruit (nou, ja, een vage hint van limoen), iets van groene banaan en perzik, maar vooral gras en groene thee. Iets van menthol en een vleugje vanille. Maar wel erg licht geheel. Mist wat uitgesproken karakter, moet ik bekennen. Maar op smaak is hij veel interessanter dan de neus deed vermoeden.

De afdronk is middellang en vertoont nu iets meer fruit in de vorm van peer, limoen en zelfs een enkele zespri. Hij blijft bovenal grassig. De afdronk is overigens zijn beste onderdeel!

Eerder atypische, stille vennoot, als u het mij vraagt, maar ik lust dit wel. Vooral de finish kon me erg bekoren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).