Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 20 Year Old 2000/2020, Malts of Scotland, Refill Sherry Hogshead #MoS20023, 283 bts
Kleur: amber
ABV: 51.5%

Kersensiroop

Ik heb er lang op moeten wachten, maar vandaag moest Billy – de vertegenwoordiger van Malts of Scotland in België – in Gent passeren en hij maakte van die gelegenheid gebruik een levering aan huis te doen bij de Toshan Man. Thomas Ewers, de sympathieke Duitse eigenaar van het in Paderborn gelegen Malts of Scotland, selecteerde een refill sherry hogshead dat maar liefst 20 jaar geslapen heeft met mijn favoriete Lowlander (oei, dat klinkt al een beetje Murraygate-achtig…) en werd dan op vatsterkte op de markt gebracht.

Op de neus krijg ik de klassieke delicate trekjes van Auchentoshan, aangevuld met mooie toetsen van kersensiroop en bloedappelsien. Wat Pomme d’Amour en een hint van zure matten – het snoepgoed – dat spreekt. Maar daaronder schuilt wel een vuil kantje van stopverf en zelfs een hint van rubber. Ik mag van geluk spreken dat dit niet domineert.

Op de tong manifesteert het rubber zich alvast niet. Nu krijg ik een romige, pikante en donkerrode malts over de lippen. Kersen met chocolade, Mon Chéri zeg maar, en het sap van bloedappelsien, aangevuld met kruidnagel en zachte gember. Tikkeltje zesty, ook.

In de afdronk komt de tannine naar voor, wat voor een licht drogend bittertje zorgt. Maar hij blijft alvast voldoende zoet om de balans te bewaren.

Een mooie Auchentoshan die – dankzij het feit dat het slechts om een refill vat gaat – zijn eigen DNA mooi tentoon kan spreiden.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).