Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1992/2017 Signatory or La Maison du Whisky, Bourbon Barrel #5428, 159 bts
Kleur: licht goud
ABV: 47.8%

Honingraten

La Maison du Whisky behoeft niet echt nog een introductie. Met de regelmaat van de klok selecteren zij ook vaten die dan exclusief voor hun shops worden gebotteld? Dit is er zo eentje van mijn favoriete Lowlander. Deze Auchentoshan werd gestookt in 1992 en als single cask voor hen gebotteld door Signatory in die prachtige maar oh-zo-moeilijk-om-mee-te-schenken decanters van de Cask Strength Collection. Op mijn 50th birthday dinner in whisky restaurant De Cluysenaer stond deze in de line-up… en met reden!

De neus doet denken aan de lente. Flink wat gras, bloesems (zelfs licht geparfumeerd) en de hint van tropisch fruit à la abrikoos en papaya. Honingraten. Vanille, zoethout en gember, maar ook een frisse toets die me wat aan munt doet denken. Geef hem de tijd om even te ademen en er komt nog een geweldig mooie toets van bananenchips aan te pas.

Ook op smaak is deze een schoolvoorbeeld van Auchentoshan op bourbonvat. Vanille en gras bij de vleet, een boeketje bloemen, wat witte peper en gember en aardig wat citrusfruit. Iets minder tropisch dan de neus, weliswaar. Perfecte sterkte om als aperitief te dienen.

De afdronk – die middellang genoemd mag worden – begint eerder kruidig om dan snoeperig zoet te worden. De munt keert weer op het sterfbed.

Het zou u vergeven zijn, mocht u deze blind met een goeie Ierse whiskey verwarren. Dit is meteen ook de 230e Auchentoshan die ik proef.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).