Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory Gin
Kleur: clear
ABV: 43.3%

Klassiek

Voor de feestelijke heropening van de distilleerderij lanceerde Tobermory een gin, die al meteen met de titel ‘Best Scottish Classic Gin’ ging lopen in 2020. Als botanicals gebruikte de distilleerderij op Mull naast de verplichte jeneverbes ook vlierbloesems, thee en wilde heide, alsook een ‘dash of Tobermory new make spirit’. Hij werd gestookt in hun 60-liter still Wee Betty. Ondertussen hebben ze – omwille van het grote succes – beslist om deze op grote schaal te blijven stoken in een apart still house.

Erg klassiek, maar daar is niks mis mee. Duidelijke toetsen van jeneverbes en citrusfruit, terwijl de vlierbloesem hem een onmiskenbaar zoetje geeft.

Verrassend krachtige smaak, maar zoals op de neus erg klassiek. Dat maakt hier een eerder ‘gewone’ gin van, maar persoonlijk vind ik dat een voordeel. Geen franjes, geen shenanigangs, maar een erg lekkere, cleane gin.

De afdronk is niet erg lang, maar wel eetlustopwekkend en dat is nou precies de bedoeling van een klassieke G&T, toch?

Je kan de fles voor zo’n 35 EUR op de kop tikken. Enerzijds is dat niet bepaald goedkoop voor een klassieke gin, anderzijds is deze wel gebotteld op een mooi ABV. Ik heb erg genoten van deze fles.

Gin & Tonic

Ik haalde mijn ballonglas boven en schonk een genereuze hoeveelheid van de Tobermory gin in mijn glas, dropte daar een hoeveelheid bevroren rood en zwart fruit op en vulde hem aan met de al even klassieke Fever Tree tonic. Het resultaat was een erg mooie, bitterzoete en verfrissende G&T.

Het fruit knabbelde ik nadien met veel gusto op. Het was voortreffelijk, helemaal doordrongen van de drank.

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).