Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory Gin

Tasting Notes Posted on wo, januari 06, 2021 16:52:45

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory Gin
Kleur: clear
ABV: 43.3%

Klassiek

Voor de feestelijke heropening van de distilleerderij lanceerde Tobermory een gin, die al meteen met de titel ‘Best Scottish Classic Gin’ ging lopen in 2020. Als botanicals gebruikte de distilleerderij op Mull naast de verplichte jeneverbes ook vlierbloesems, thee en wilde heide, alsook een ‘dash of Tobermory new make spirit’. Hij werd gestookt in hun 60-liter still Wee Betty. Ondertussen hebben ze – omwille van het grote succes – beslist om deze op grote schaal te blijven stoken in een apart still house.

Erg klassiek, maar daar is niks mis mee. Duidelijke toetsen van jeneverbes en citrusfruit, terwijl de vlierbloesem hem een onmiskenbaar zoetje geeft.

Verrassend krachtige smaak, maar zoals op de neus erg klassiek. Dat maakt hier een eerder ‘gewone’ gin van, maar persoonlijk vind ik dat een voordeel. Geen franjes, geen shenanigangs, maar een erg lekkere, cleane gin.

De afdronk is niet erg lang, maar wel eetlustopwekkend en dat is nou precies de bedoeling van een klassieke G&T, toch?

Je kan de fles voor zo’n 35 EUR op de kop tikken. Enerzijds is dat niet bepaald goedkoop voor een klassieke gin, anderzijds is deze wel gebotteld op een mooi ABV. Ik heb erg genoten van deze fles.

Gin & Tonic

Ik haalde mijn ballonglas boven en schonk een genereuze hoeveelheid van de Tobermory gin in mijn glas, dropte daar een hoeveelheid bevroren rood en zwart fruit op en vulde hem aan met de al even klassieke Fever Tree tonic. Het resultaat was een erg mooie, bitterzoete en verfrissende G&T.

Het fruit knabbelde ik nadien met veel gusto op. Het was voortreffelijk, helemaal doordrongen van de drank.

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ledaig 13 Year Old Port Pipe Matured

Tasting Notes Posted on wo, januari 06, 2021 06:51:17

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 13 Year Old, OB 2019 Port Pipe Matured, 1.710 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.1%

Intens

Na mijn zeer geslaagde ontmoeting met de 17-jarige Distillery Exclusive die op een Madeira wijnvat was gefinisht, vond ik het de moeite om op jacht te gaan naar deze 13-jarige die op portovaten rijpte. Ik scoorde een sample via een vriend in Nederland en ben er helemaal klaar voor.

Het schizofrene karakter van de distilleerderij laat zich onmiddellijk zien op de neus: gerookt vlees, kamfer, natte aarde, stopverf… en wordt aangevuld met iets van rozenwater, rood fruit, pruimtabak en iets snoeperig. Goed!

Heerlijk op smaak! Een mandje vol rode en blauwe bessen wordt omgeven door een rokerig vreugdevuur, zilte salmiak, zachte boter en flink wat rook. Karamel en honing komen de boel wat verzachten. Zoethout en zwarte peper maken hem lekker kruidig. Maar de smaken zijn best intens.

De afdronk is erg lang, kruidig, rokerig, warm en eindigt in een combinatie van gedroogd vlees (beef jerky) en rode wijn.

Indrukwekkende, jonge, krachtige, warme Ledaig die me compleet van mijn sokken geblazen heeft.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).