Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 13 Year Old, OB 2019 Port Pipe Matured, 1.710 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.1%

Intens

Na mijn zeer geslaagde ontmoeting met de 17-jarige Distillery Exclusive die op een Madeira wijnvat was gefinisht, vond ik het de moeite om op jacht te gaan naar deze 13-jarige die op portovaten rijpte. Ik scoorde een sample via een vriend in Nederland en ben er helemaal klaar voor.

Het schizofrene karakter van de distilleerderij laat zich onmiddellijk zien op de neus: gerookt vlees, kamfer, natte aarde, stopverf… en wordt aangevuld met iets van rozenwater, rood fruit, pruimtabak en iets snoeperig. Goed!

Heerlijk op smaak! Een mandje vol rode en blauwe bessen wordt omgeven door een rokerig vreugdevuur, zilte salmiak, zachte boter en flink wat rook. Karamel en honing komen de boel wat verzachten. Zoethout en zwarte peper maken hem lekker kruidig. Maar de smaken zijn best intens.

De afdronk is erg lang, kruidig, rokerig, warm en eindigt in een combinatie van gedroogd vlees (beef jerky) en rode wijn.

Indrukwekkende, jonge, krachtige, warme Ledaig die me compleet van mijn sokken geblazen heeft.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).