Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 11 Year Old 2008/2019, The Whisky Barrel, 1st Fill Oloroso Hogshead #TWB1006, 288 bts
Kleur: goud
ABV: 54.4%

Brak

De online retailer The Whisky Barrel heeft een reeks malts uitgebracht onder eigen label in de reeks ‘Originals’ waarbij ze de verschillende stijlen van malts aan hun klanten willen voorstellen. In deze reeks verscheen vorig jaar ook deze jonge Ledaig – geturfde Tobermory, dus – afgevuld op vatsterkte na 11 jaar rijping op een first fill oloroso hogshead.

Jaaaa….. dat is weer zo’n geweldige neus. Jonge Ledaig met een zoete twist. Denk roet, vermolmd hout, gerookte vis, assen, oestersap met een beetje chocolade, een hint van verse koffiebonen en spek. Met een dikke, vette zwoerd – dat wil ik nog wel even verduidelijken! Geweldig.

Olieachtig op de tong, met onmiddellijk wat citrusfruit, vanille en munt, alvorens een flinke borrel brak water zijn intrede doet, de rook redelijk groots wordt en chilipeper de boel in brand komt zetten. De invloed van het sherryvat is hier subtiel en zorgt voor slechts een klein zoetje (ik krijg plots een beetje banaan) maar laat voor de rest het vuile, zilte, aardse DNA van Ledaig onaangeroerd. Groots.

De afdronk is zelfs het zoetste deel van deze malt met wat boerenboter, sultanas en woodsmoke op het sterfbed.

Erg lekkere Ledaig, precies zoals ik ‘m graag heb. Hoe vettiger, hoe prettiger!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).