Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 11 Year Old 2008 The Whisky Barrel

Tasting Notes Posted on zo, januari 03, 2021 16:47:33

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 11 Year Old 2008/2019, The Whisky Barrel, 1st Fill Oloroso Hogshead #TWB1006, 288 bts
Kleur: goud
ABV: 54.4%

Brak

De online retailer The Whisky Barrel heeft een reeks malts uitgebracht onder eigen label in de reeks ‘Originals’ waarbij ze de verschillende stijlen van malts aan hun klanten willen voorstellen. In deze reeks verscheen vorig jaar ook deze jonge Ledaig – geturfde Tobermory, dus – afgevuld op vatsterkte na 11 jaar rijping op een first fill oloroso hogshead.

Jaaaa….. dat is weer zo’n geweldige neus. Jonge Ledaig met een zoete twist. Denk roet, vermolmd hout, gerookte vis, assen, oestersap met een beetje chocolade, een hint van verse koffiebonen en spek. Met een dikke, vette zwoerd – dat wil ik nog wel even verduidelijken! Geweldig.

Olieachtig op de tong, met onmiddellijk wat citrusfruit, vanille en munt, alvorens een flinke borrel brak water zijn intrede doet, de rook redelijk groots wordt en chilipeper de boel in brand komt zetten. De invloed van het sherryvat is hier subtiel en zorgt voor slechts een klein zoetje (ik krijg plots een beetje banaan) maar laat voor de rest het vuile, zilte, aardse DNA van Ledaig onaangeroerd. Groots.

De afdronk is zelfs het zoetste deel van deze malt met wat boerenboter, sultanas en woodsmoke op het sterfbed.

Erg lekkere Ledaig, precies zoals ik ‘m graag heb. Hoe vettiger, hoe prettiger!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tobermory 17 Year Old Distillery Exclusive

Tasting Notes Posted on zo, januari 03, 2021 06:46:38

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 17 Year Old Distillery Exclusive, OB 2018, Madeira Wine Cask Finish, 990 bts
Kleur: amber
ABV: 55.5%

Madeira

Een distillery exclusive heeft altijd wel een streepje voor bij mij. Immers, als hij enkel en alleen op de distilleerderij verkrijgbaar is, dan moet het toch een bijzonder malt zijn, niet? Van deze Tobermory werden slechts 990 flessen afgevuld, nadat hij 17 jaar had gerijpt. De laatste maanden bracht hij door op een Madeira vat. Dat is een versterkte wijn van het gelijknamige Portugese eiland voor de Afrikaanse kust.

Het ietwat wilde, ongetemde DNA van Tobermory verschijnt onmiddellijk – natte aarde, verwelkte bloemen, gist en vers gezaagd hout in dit geval – maar wordt mooi aangevuld met lichte woodsmoke en een zoetje in de vorm van carré confituur, kruisbessen, marsepein en… euh… houtlijm? Doet wat denken aan de lijm die ik als kind op school gebruikte tijdens het knutseluurtje.

Op smaak vertaalt zich dat naar zuurkool met karamel – yup! – marsepein, gerookte ham en flink wat peper. Zwarte peper, om precies te zijn, alsook wat kruidnagel. Flink wat woodsmoke, waardoor ik weer even aan zijn geturfde broeder Ledaig moet denken. De alcohol is prima geïntegreerd en deze doet me echt genieten.

In de finish – die best lang is – komt eerst de kruidigheid (met een verrassend ziltje), dan het zoet van de Madeira om tot slot te eindige met een flink bittertje.

Gelaagde, gewaagde, geslaagde Tobermory.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).