Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 17 Year Old Distillery Exclusive, OB 2018, Madeira Wine Cask Finish, 990 bts
Kleur: amber
ABV: 55.5%

Madeira

Een distillery exclusive heeft altijd wel een streepje voor bij mij. Immers, als hij enkel en alleen op de distilleerderij verkrijgbaar is, dan moet het toch een bijzonder malt zijn, niet? Van deze Tobermory werden slechts 990 flessen afgevuld, nadat hij 17 jaar had gerijpt. De laatste maanden bracht hij door op een Madeira vat. Dat is een versterkte wijn van het gelijknamige Portugese eiland voor de Afrikaanse kust.

Het ietwat wilde, ongetemde DNA van Tobermory verschijnt onmiddellijk – natte aarde, verwelkte bloemen, gist en vers gezaagd hout in dit geval – maar wordt mooi aangevuld met lichte woodsmoke en een zoetje in de vorm van carré confituur, kruisbessen, marsepein en… euh… houtlijm? Doet wat denken aan de lijm die ik als kind op school gebruikte tijdens het knutseluurtje.

Op smaak vertaalt zich dat naar zuurkool met karamel – yup! – marsepein, gerookte ham en flink wat peper. Zwarte peper, om precies te zijn, alsook wat kruidnagel. Flink wat woodsmoke, waardoor ik weer even aan zijn geturfde broeder Ledaig moet denken. De alcohol is prima geïntegreerd en deze doet me echt genieten.

In de finish – die best lang is – komt eerst de kruidigheid (met een verrassend ziltje), dan het zoet van de Madeira om tot slot te eindige met een flink bittertje.

Gelaagde, gewaagde, geslaagde Tobermory.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).