Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 11 Year Old 2007/2019 The Ultimate, Port Hogshead Finish, Cask #9, 279 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.7%

975

De reeks The Ultimate van de Nederlandse bottelaar van Wees is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Dat heeft ongetwijfeld alles te maken met het feit dat ze heel regelmatig met echt prachtige single casks op de markt komen. De meeste werden geselecteerd uit de stallen van Signatory, dat mag gezegd. Onlangs hebben ze hun 1000e single cask gelanceerd – een prachtige mijlpaal – maar wij staan graag nog even stil bij release 975, een jonge Ledaig die op portovaten gefinisht werd.

Mijn god! Wat een zalige neus. De typische vuile trekjes van Ledaig (turf, scheepstouw, zeewier) aangevuld met zachte, zoete toetsen van vanille, pompelmoes en een hint van frambozen en zelfs overrijpe banaan. Dit zou je blind zomaar kunnen verwarren met een Caol Ila en dat vind ik helemaal niet erg.

De aanzet is verrassend zacht, de body lekker romig. Je zou nooit zeggen dat deze op bijna 60% zit, hoor. Prima verderzetting van de neus, met die typische zilte toetsen die nu mooi gecounterd worden door zoete smaken dankzij de finish op het porto-vat. Ik had me aan wat meer rood fruit verwacht, maar dat komt er niet echt helemaal uit. Hoeft ook niet als de whisky zo lekker is, natuurlijk.

Middellange afdronk, zoet versus zilt, met een mooie rokerigheid die lang blijft hangen.

Ledaig blijft me maar aangenaam verrassen. Deze jonge krachtpatser is weer van hoge kwaliteit.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).