Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 11 Year Old 2007 The Ultimate

Tasting Notes Posted on vr, januari 01, 2021 16:43:48

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 11 Year Old 2007/2019 The Ultimate, Port Hogshead Finish, Cask #9, 279 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.7%

975

De reeks The Ultimate van de Nederlandse bottelaar van Wees is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Dat heeft ongetwijfeld alles te maken met het feit dat ze heel regelmatig met echt prachtige single casks op de markt komen. De meeste werden geselecteerd uit de stallen van Signatory, dat mag gezegd. Onlangs hebben ze hun 1000e single cask gelanceerd – een prachtige mijlpaal – maar wij staan graag nog even stil bij release 975, een jonge Ledaig die op portovaten gefinisht werd.

Mijn god! Wat een zalige neus. De typische vuile trekjes van Ledaig (turf, scheepstouw, zeewier) aangevuld met zachte, zoete toetsen van vanille, pompelmoes en een hint van frambozen en zelfs overrijpe banaan. Dit zou je blind zomaar kunnen verwarren met een Caol Ila en dat vind ik helemaal niet erg.

De aanzet is verrassend zacht, de body lekker romig. Je zou nooit zeggen dat deze op bijna 60% zit, hoor. Prima verderzetting van de neus, met die typische zilte toetsen die nu mooi gecounterd worden door zoete smaken dankzij de finish op het porto-vat. Ik had me aan wat meer rood fruit verwacht, maar dat komt er niet echt helemaal uit. Hoeft ook niet als de whisky zo lekker is, natuurlijk.

Middellange afdronk, zoet versus zilt, met een mooie rokerigheid die lang blijft hangen.

Ledaig blijft me maar aangenaam verrassen. Deze jonge krachtpatser is weer van hoge kwaliteit.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tobermory 18 Year Old 1994 Adelphi

Tasting Notes Posted on vr, januari 01, 2021 06:42:48

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 18 Year Old 1994/2013, Adelphi, Sherry Butt #675031, 604 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58.8%

Donker Fruit & Stromatten

In 2013 bracht Adelphi deze Tobermory uit 1994 op de markt, die 18 jaar lang op een sherry butt mocht slapen. Hij heeft naar mijn mening nog een verrassend hoog alcoholpercentage na bijna twee decennia. Maar van het kleurtje alleen al wordt ik blij. Hopelijk proeft hij even lekker als hij er uit ziet.

Succulente neus op allerhande donker fruit, zowel sappig als gedroogd, aangevuld met flink wat groene en umami toetsen. Daarnaast nog pijptabak, leder, rood fruit en geroosterde noten. Er zit ook een verrassend maritieme toets is die, hoewel hij de grootste moeite heeft om doorheen het zoete te prikken, aan gedroogd zeewier doet denken. Zongedroogde tomaatjes en stromatten op het strand. Tot slot nog wat van die snoeperige colaflesjes. Wow!

Hij is stroperig op de tong, je kan hem bijna kauwen. Onmiddellijk erg pikant omwille van de alcohol en flink wat houtkruiden als gemalen staartpeper en kurkuma. Sigarenkistje, gedroogde pompelmoes, pruimen en rozijnen en een hint van gedroogd rood fruit.

De afdronk is lekker lang, intense en legt nogmaals de nadruk op het bijzonder actieve sherryvat.

Amai mijn klak, deze was niet voor broekventjes. Wat een smaaksensatie!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).