Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 18 Year Old 1994/2013, Adelphi, Sherry Butt #675031, 604 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58.8%

Donker Fruit & Stromatten

In 2013 bracht Adelphi deze Tobermory uit 1994 op de markt, die 18 jaar lang op een sherry butt mocht slapen. Hij heeft naar mijn mening nog een verrassend hoog alcoholpercentage na bijna twee decennia. Maar van het kleurtje alleen al wordt ik blij. Hopelijk proeft hij even lekker als hij er uit ziet.

Succulente neus op allerhande donker fruit, zowel sappig als gedroogd, aangevuld met flink wat groene en umami toetsen. Daarnaast nog pijptabak, leder, rood fruit en geroosterde noten. Er zit ook een verrassend maritieme toets is die, hoewel hij de grootste moeite heeft om doorheen het zoete te prikken, aan gedroogd zeewier doet denken. Zongedroogde tomaatjes en stromatten op het strand. Tot slot nog wat van die snoeperige colaflesjes. Wow!

Hij is stroperig op de tong, je kan hem bijna kauwen. Onmiddellijk erg pikant omwille van de alcohol en flink wat houtkruiden als gemalen staartpeper en kurkuma. Sigarenkistje, gedroogde pompelmoes, pruimen en rozijnen en een hint van gedroogd rood fruit.

De afdronk is lekker lang, intense en legt nogmaals de nadruk op het bijzonder actieve sherryvat.

Amai mijn klak, deze was niet voor broekventjes. Wat een smaaksensatie!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).