Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 12 Year Old 2006/2019 Signatory Un-Chill Filtered for Kirsch Whisky, Sherry Cask #900150, 832 bts
Kleur: mahonie
ABV: 46%

Verkoudheid

Deze erg donkere Tobermory werd door Signatory gebotteld in hun bekende Un-Chill Filtered reeks, maar wel voor Kirsch Whisky, de Duitse importeur met hoofdkwartier in Syke, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Bremen. Moet je dat kleurtje zien, zeg!

Het sherryvat heeft duidelijk zijn stempel gedrukt en offreert sultanas en peperkoek, melkchocolade met nootjes en kandijsuiker, terwijl het licht umami en ietwat groene karakter van Tobermory er toch nog mooi doorheen prikt. Wat woodspices ook en een hint van bloedappelsien. Donkerzoet en groen in a nutshell.

De aanzet is eerder zacht. Licht olieachtig, maar wel onmiddellijk erg zoet. Mierzoet zelfs. Dit lijkt wel hoestsiroop, maar dan wel eentje waarvan je denkt ‘had ik maar een verkoudheid’. Heerlijk. Donkere chocolade, pruimen, rozijnen, verse vijgen en flink wat kandijsiroop. Opnieuw een toets van citrus, maar nu eerder gekonfijt met wat zeste. Hint van walnoten, ook. Ik vind dit indrukwekkend rijk en erg aangenaam.

De afdronk begint fruitig en zoet, maar wordt dan toch snel bitter, echter zonder je mond helemaal droog te maken. Prettig!

Dit is wel erg goed spul, hoor. Met dank aan  een  bijzonder actief sherry vat, zonder twijfel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).