Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory Sherry Bomb Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on wo, december 30, 2020 06:41:54

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory Sherry Bomb, Cooper’s Choice 2019, 1st Fill Sherry Butt #2639, 360 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Hoestsiroop & Tomatensoep

Cooper’s Choice – een label van de Vintage Malt Whisky Company – heeft al een paar NAS-whisky’s op de markt gebracht onder het label ‘Sherry Bomb’ en ik heb al het geluk gehad er een aantal van te proeven. Als je van diepe sherry houdt, dan ga je ze ongetwijfeld lekker vinden. Dit is er ook zo eentje: een Tobermory die op een first fill sherry vat rijpte en dan op vatsterkte werd gebotteld. Deze kwam in 2019 op de markt.

Pruimenconfituur, hoestsiroop en een stoffige zolder. Dat is de neus in een notendop. Met wat meer geduld krijg je ook nog kersensnoep, karamel en een hint van bouillon. Heerlijk.

De body is aan de lichte kant, maar qua smaak is het een prima verderzetting van de neus op donkere confituur, karamel, kersensnoep en heel wat hoestsiroop. Op smaak wordt hij wel erg pittig met chilipeper, kruidnagel en iets wat me aan tomatensoep doet denken. Da’s die lekker umami toets weer.

De afdronk is niet zo heel erg lang en de kruiden deemsteren snel weg om weer plaats te maken voor wat donkerzoete, snoeperige toetsen.

Verrassend medicinale en umami Tobermory, maar ik hou hier wel van. Zo’n 100 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tobermory 12 Year Old 2006 Signatory UCF for Kirsch Whisky

Tasting Notes Posted on wo, december 30, 2020 06:40:30

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 12 Year Old 2006/2019 Signatory Un-Chill Filtered for Kirsch Whisky, Sherry Cask #900150, 832 bts
Kleur: mahonie
ABV: 46%

Verkoudheid

Deze erg donkere Tobermory werd door Signatory gebotteld in hun bekende Un-Chill Filtered reeks, maar wel voor Kirsch Whisky, de Duitse importeur met hoofdkwartier in Syke, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Bremen. Moet je dat kleurtje zien, zeg!

Het sherryvat heeft duidelijk zijn stempel gedrukt en offreert sultanas en peperkoek, melkchocolade met nootjes en kandijsuiker, terwijl het licht umami en ietwat groene karakter van Tobermory er toch nog mooi doorheen prikt. Wat woodspices ook en een hint van bloedappelsien. Donkerzoet en groen in a nutshell.

De aanzet is eerder zacht. Licht olieachtig, maar wel onmiddellijk erg zoet. Mierzoet zelfs. Dit lijkt wel hoestsiroop, maar dan wel eentje waarvan je denkt ‘had ik maar een verkoudheid’. Heerlijk. Donkere chocolade, pruimen, rozijnen, verse vijgen en flink wat kandijsiroop. Opnieuw een toets van citrus, maar nu eerder gekonfijt met wat zeste. Hint van walnoten, ook. Ik vind dit indrukwekkend rijk en erg aangenaam.

De afdronk begint fruitig en zoet, maar wordt dan toch snel bitter, echter zonder je mond helemaal droog te maken. Prettig!

Dit is wel erg goed spul, hoor. Met dank aan  een  bijzonder actief sherry vat, zonder twijfel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).