Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory Sherry Bomb, Cooper’s Choice 2019, 1st Fill Sherry Butt #2639, 360 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.0%

Hoestsiroop & Tomatensoep

Cooper’s Choice – een label van de Vintage Malt Whisky Company – heeft al een paar NAS-whisky’s op de markt gebracht onder het label ‘Sherry Bomb’ en ik heb al het geluk gehad er een aantal van te proeven. Als je van diepe sherry houdt, dan ga je ze ongetwijfeld lekker vinden. Dit is er ook zo eentje: een Tobermory die op een first fill sherry vat rijpte en dan op vatsterkte werd gebotteld. Deze kwam in 2019 op de markt.

Pruimenconfituur, hoestsiroop en een stoffige zolder. Dat is de neus in een notendop. Met wat meer geduld krijg je ook nog kersensnoep, karamel en een hint van bouillon. Heerlijk.

De body is aan de lichte kant, maar qua smaak is het een prima verderzetting van de neus op donkere confituur, karamel, kersensnoep en heel wat hoestsiroop. Op smaak wordt hij wel erg pittig met chilipeper, kruidnagel en iets wat me aan tomatensoep doet denken. Da’s die lekker umami toets weer.

De afdronk is niet zo heel erg lang en de kruiden deemsteren snel weg om weer plaats te maken voor wat donkerzoete, snoeperige toetsen.

Verrassend medicinale en umami Tobermory, maar ik hou hier wel van. Zo’n 100 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).