Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 18 Year Old, OB 2016, Spanish Sherry Wood Finish, batch 3
Kleur: brons
ABV: 46.3%

Maf

In 2015 verscheen deze 18-jarige Ledaig op sherryvaten voor het eerst. Ik vond hem toen ‘schizofreen’. Ik ga er van uit dat deze derde batch, die in 2016 verscheen, op z’n minst een even grote dubbele persoonlijkheid heeft.

De neus is inderdaad een gekke maar erg lekkere mix van teer, rubber, rook en karnemelk tegenover rood fruit, gekonfijte sinaasappel en abrikozen. De eerste snuif is even schrikken, maar geef hem wat tijd (en vooral jezelf ook!) om er aan te wennen. Plots merk je op dat je het eigenlijk toch best lekker vindt (althans, dat was mijn ervaring).

Hij komt zachtjes over de tong gerold, lekker olieachtig en een tikkeltje gekruid op peper en zout, nootmuskaat en een hint van gember. Het fruit schemert door in de vorm van appelsien en aardbei, maar dat duurt niet lang. Heel snel wordt het geheel overstemt door brak water, koude koffie en pruimtabak. De rook wordt intens, maar deemstert dan ook weer snel weg. Wat late walnoten en kamfer. Yup, deze is minstens even gek als zijn voorganger en ik vind het prima.

De afdronk is middellang, rokerig, gepeperd en zoet, maar sterft een betrekkelijk bittere dood op eik en zoethout.

Er is niks mis met een beetje maf zijn, toch? Dit is goed spul, hoor. Thanks, Pat!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).