Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 20 Year Old, OB 1999, Bourbon Casks
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Peper & Zout

Deze officiële release van 20-jarige Ledaig heeft ondertussen evenveel jaren doorgebracht in de fles als op de bourbonvaten waarop hij rijpte. Hij werd immers gebotteld in 1999, ondertussen net iets meer dan twintig jaar geleden. Het sample werd mij toegestuurd door mijn Hollande whiskygabber Manny. Ik ben eens benieuwd!

De neus is ronduit heerlijk op Pomme d’amour, toffee, gekonfijte appelsienschillen en melkchocolade met daar tegenover een zachte toets van turf en zelfs wat zeezout. Perzik en een hint van assen. Leder en tabak voor sigaretten. Mooi, hoor!

De body is erg licht, maar wel onmiddellijk voorzien van peper en zout, vers eikenhout en turfrook. Dan volgt het zoete, waarbij de nadruk nu toch citrusfruit ligt. Ja, wordt een tikkeltje bitter en zuur ook, maar allemaal prima in balans waardoor deze Ledaig eigenlijk bijzonder mooi wordt.

De afdronk is eerder kort, zilt versus zoet – waarbij het zout wint – en rokerig.

Leuke vondst. Ondertussen wel erg duur, als je hem nog kan vinden. Bedankt, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).