Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 15 Year Old Marsala Finish, OB 2017, 1200 bts
Kleur: brons
ABV: 56.2%

Coastal

In 2017 bracht Tobermory deze officiële 15-jarige op de markt. Hij werd gebotteld op vatsterkte en bovendien gefinisht op Marsala wijnvaten. Marsala is een versterkte wijn die op het Italiaanse eiland Sicilië gemaakt wordt. Deze wijn heeft nooit een leeftijdsaanduiding omdat hij wordt ‘opgevoegd’ via het solera-systeem, zoals we dat ook bij sherry kennen. Marsala is natuurlijk ook een klassiek ingrediënt in Tiramisu, maar laat ons het voorlopig bij deze Tobermory houden.

Tobermory is onmiskenbaar op de neus met zijn licht coastal karakter en typische jute zakken. Maar dat wordt mooi opgefleurd door aardbeien, kandijsuiker, blauwe druiven en marsepein.  Kruidnagel en vanille zijn ook van de partij. Vermolmd hout, zonder dat het begint te storen. Wordt zoeter naarmate hij mag ademen. Ik ben alvast blij verrast.

Hij begint mierzoet en stroperig op de tong, maar al gauw komt daar een flinke dosis zout aan te pas, waardoor deze wel heel erg coastal wordt. De Marsala probeert dat wat te counteren door gedroogde vruchten en donkere honing toe te voegen. Maar scherp dat hij is, door het hoge ABV. Je kan je er bijna aan snijden! Tabak, groene tuinkruiden en zoethout proberen hun gram te halen, maar zonder succes.

De afdronk is heerlijk lang, warm met flink wat woodsmoke en een waar gevecht tussen zoet en zilt.

Ik had deze in alle eerlijkheid zoeter verwacht, maar aan het einde van de rit is dit gewoonweg een uitstekende Tobermory. Indrukwekkend!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).