Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory 15 Year Old Marsala Finish

Tasting Notes Posted on 26/12/2020 16:35

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 15 Year Old Marsala Finish, OB 2017, 1200 bts
Kleur: brons
ABV: 56.2%

Coastal

In 2017 bracht Tobermory deze officiële 15-jarige op de markt. Hij werd gebotteld op vatsterkte en bovendien gefinisht op Marsala wijnvaten. Marsala is een versterkte wijn die op het Italiaanse eiland Sicilië gemaakt wordt. Deze wijn heeft nooit een leeftijdsaanduiding omdat hij wordt ‘opgevoegd’ via het solera-systeem, zoals we dat ook bij sherry kennen. Marsala is natuurlijk ook een klassiek ingrediënt in Tiramisu, maar laat ons het voorlopig bij deze Tobermory houden.

Tobermory is onmiskenbaar op de neus met zijn licht coastal karakter en typische jute zakken. Maar dat wordt mooi opgefleurd door aardbeien, kandijsuiker, blauwe druiven en marsepein.  Kruidnagel en vanille zijn ook van de partij. Vermolmd hout, zonder dat het begint te storen. Wordt zoeter naarmate hij mag ademen. Ik ben alvast blij verrast.

Hij begint mierzoet en stroperig op de tong, maar al gauw komt daar een flinke dosis zout aan te pas, waardoor deze wel heel erg coastal wordt. De Marsala probeert dat wat te counteren door gedroogde vruchten en donkere honing toe te voegen. Maar scherp dat hij is, door het hoge ABV. Je kan je er bijna aan snijden! Tabak, groene tuinkruiden en zoethout proberen hun gram te halen, maar zonder succes.

De afdronk is heerlijk lang, warm met flink wat woodsmoke en een waar gevecht tussen zoet en zilt.

Ik had deze in alle eerlijkheid zoeter verwacht, maar aan het einde van de rit is dit gewoonweg een uitstekende Tobermory. Indrukwekkend!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Tobermory 12 Year Old 2005 Fino Sherry Cask Finish

Tasting Notes Posted on 26/12/2020 06:34

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 12 Year Old 2005/2018, Fino Sherry Cask Finish, 1710 bts
Kleur: koper
ABV: 55.1%

Cola

Deze officiële release, gelimiteerd tot 1710 flessen, werd uitgebracht in 2018. Het betreft een Fino sherry cask finish en werd gebotteld op vatsterkte.

Erg mooie, gelaagde neus op rood fruit, gedroogde vijgen, licht aangebrande karamel en gekonfijte pompelmoes. Ik liet me vertellen dat hij ook wat rubberen off-notes had, maar die krijg ik – gelukkig – niet door. Hint van chocolade en iets van peperkoek. Coca-cola! Echt waar! Het is allemaal prima, wat mij betreft.

Prima sterkte en mooi olieachtig. Onmiddellijk zoetzuur op cola-snoepjes, pompelmoes, balsamico, karamel en zoethout. Een zilt randje – dat moet wel van de Fino zijn. Licht pikant op kruidnagel en wat zwarte peper. Het rode fruit keert weer en krijgt zelfs wat snoeperige trekjes als van rode schoenveters (u weet wel wat ik bedoel). Wat late pruimtabak.

De lange, zoetzure afdronk offreert bovendien wat bittere appelsienen en een handjevol hazelnoten. Hollandse pepernoten op het sterfbed.

Ik ben aardig onder de indruk van deze Tobermory.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).