Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 12 Year Old 2005/2018, Fino Sherry Cask Finish, 1710 bts
Kleur: koper
ABV: 55.1%

Cola

Deze officiële release, gelimiteerd tot 1710 flessen, werd uitgebracht in 2018. Het betreft een Fino sherry cask finish en werd gebotteld op vatsterkte.

Erg mooie, gelaagde neus op rood fruit, gedroogde vijgen, licht aangebrande karamel en gekonfijte pompelmoes. Ik liet me vertellen dat hij ook wat rubberen off-notes had, maar die krijg ik – gelukkig – niet door. Hint van chocolade en iets van peperkoek. Coca-cola! Echt waar! Het is allemaal prima, wat mij betreft.

Prima sterkte en mooi olieachtig. Onmiddellijk zoetzuur op cola-snoepjes, pompelmoes, balsamico, karamel en zoethout. Een zilt randje – dat moet wel van de Fino zijn. Licht pikant op kruidnagel en wat zwarte peper. Het rode fruit keert weer en krijgt zelfs wat snoeperige trekjes als van rode schoenveters (u weet wel wat ik bedoel). Wat late pruimtabak.

De lange, zoetzure afdronk offreert bovendien wat bittere appelsienen en een handjevol hazelnoten. Hollandse pepernoten op het sterfbed.

Ik ben aardig onder de indruk van deze Tobermory.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).