1 december is voor whiskyliefhebbers een speciale datum. Dan worden namelijk de ondertussen bijna beruchte Malt Maniac Awards bekendgemaakt, ’s wereld meest onafhankelijke whisky competitie.

Na weken van whisky’s wikken en wegen (zeg dat eens drie keer snel na elkaar!) van 262 samples – die allen blind geproefd werden door 11 maniac juryleden waaronder onze eigen Paul Dejong en Bert Bruyneel – zijn de winnaars bekend.

Je kan hier het volledige verslag op de Malt Maniacs website zelf herlezen.

Opvallend is dat alle winnaars – op de Glenfarclas 40 Year Old na – single cask bottelingen zijn, wat betekent dat er niet zo heel veel beschikbaar van zijn.

Nog opvallender is dat alle Gold Medal Winners gerijpt zijn op sherryvaten! Opmerkelijk, toch? De liefhebbers van sherrycasks zullen dat graag horen.

Wat mij persoonlijk opvalt, tot slot, is dat er geen enkele Auchentoshan bij zit. Ik vraag me af of er wel Toshans tussen de samples zaten? Oh, ik weet wel, ik ben bevooroordeeld en verzamelaar en weet ook dat de meeste Toshans niet gewéldig zijn, maar de 1978 30yo Bourbon Barrel Matured was volgens mij toch een kandidaat voor een zilveren medaille… Niet? smiley