Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 9 Year Old 2010/2020, The Ultimate Cask Strength, 1st Fill Sherry Butt #404, 666 bts
Kleur: mahonie
ABV: 56.8%

Groen

De Nederlandse bottelaar van Wees bracht in 2020 een hele reeks single casks van Edradour uit, op vatsterkte nog wel. Die gaan we eens head-to-head zetten. Dit is een 9-jarige uit 2010, een single 1st Fill sherry butt, op een sterke van 56.8%!

Dit is weer zo’n sherrybom op de neus, maar met een twist. Hoewel het obligate donkere fruit zoals rozijnen en pruimen (en in mindere mate kersen) aanwezig zijn, wordt de neus van deze Edradour gedomineerd door origine chocolade en vers gebrande koffie. De hint van rubber en menthol neem ik voor lief. Ik vind ‘m absoluut geweldig op de neus.

Goeie aanzet, lekker zuur versus zoet en flink gekruid. Betrekkelijk groen, als u begrijpt wat ik bedoel. Mijn enige noot van kritiek: hij brandt. De alcohol is erg present en niet zo goed geïntegreerd als bij de zustervaten (vooral #391). Desalniettemin zonder water te genieten en erg lekker als je van dit type houdt. Ik hou hier wel van.

De afdronk is middellang, donkerzoet en vertoont nu plots wat vermolmd hout.

Weer zo’n heerlijke kerstdram, die ik proef in volle zomer – godgeklaagd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).