Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 15 Year Old 1996/2012 Chieftain’s Choice, Hogshead #14611, 308 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Klassieker

135! Dat is het aantal Caol Ila dat ik al aan de lippen heb gezet. En als er daar vijf bij waren die me teleurstelden, dan zal het veel zijn. Caol Ila wordt niet voor niets Mr Consistent genoemd. Ik ben dan ook zot van Caol Ila, zo simple is het. Dus toen ik de kans kreeg deze jongeling – reeds gebotteld in 2012 – te proeven, liet ik die niet aan mij voorbij gaan.

Fris en helder op citroensap, oesters, een gedoofd kampvuur, zoete turf en zeebries. Dit wordt weer een klassieker, ik voel het.

Goeie body, goeie sterkte. Maritieme toetsen komen eerst – de turf is erg uitgesproken en geeft hem zelfs iets medicinaals – gevolgd door citroen en appelsien, maar ook wat gerookte ham en stokvis. Zachte peper en iets van zoethout.

De afdronk is lang, warm, groen en rokerig.

Klassieker, ik zei het toch? Ook nummer 136 scoort wederom hoog!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)