Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 7 Year Old 2013/2020, The Whisky Jury, ex-oloroso cask #06018, 304 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.2%

Varken aan ‘t Spit

Als we dan toch bezig zijn… kunnen we even goed nog even doorgaan met de nieuwe releases van The Whisky Jury. Want naast twee echt uitstekende Ledaig uit 2010 op oloroso-vat, bracht hij ook deze 7-jarige Bunnahabhain op de markt. Ook dit is een oloroso vat geweest, overigens. En ’t is een Staoisha, wat betekent dat het een geturfde Bunna is.

Helaba! Mooie, vettige en verrassend zoete neus op enerzijds aarde, netels en zelfs een fietsband, maar anderzijds ook abrikozenconfituur, kweepeer en Granny Smith. Wordt zelfs een tikkeltje snoeperig en het werkt prima. Nog een licht metalige toets en iets van potloodslijpsel op de achtergrond wat hem cachet geeft.

Olieachtig en mondvullend. Visolie en varken aan het spit gemixt met appelsiensap! Heerlijke rokerigheid, flink pepertje, assen en turf, vanille… the works! Dat begint hier een flink feestje te worden. De kruidigheid neemt toe, de rook neemt af en nu krijgen vooral de zoete toetsen extra aandacht. Mooie balans. Prima sterkte.

De finish is lang, begint zoet en eindigt… zoeter. De rook verdwijnt maar langzaam en tovert een glimlach op mijn tronie.

Turf en sherry… ik heb al vaak gezegd dat ik het niet altijd een gemakkelijke combinatie vind, maar denk dat het tijd is om die uitspraak bij te stellen. Dat is een combinatie geworden die bijna niet meer fout kan lopen, me dunkt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)