Brouwerij: Bass
Regio: UK
Fles: Bass Extra Strong Royal Brew Lager, Royal Wedding 1981
Kleur: brons
ABV: ??%

Vijgenconfituur

Bass kennen we ongetwijfeld allemaal, met zijn typische rode driehoek op de labels. De geschiedenis gaat terug tot 1777 in Burton-on-Trent, maar in de jaren 1990 werd ze verkocht aan Interbrew UK en werd het bier gebrouwen door Coors Brewers Ltd. Ondertussen is het merk verkocht aan de Anheuser-Busch groep uit de VS (ondertussen ook eigenaar van Stella Artois en Hoegaarden!) en is het van het toneel verdwenen. Deze lager werd voor het huwelijk tussen Prince Charles & Lady Diana op 29 juli 1981 uitgebracht. Het schenkt bronskleurig maar helder met een lichte kraag die onmiddellijk wegtrekt.

Cuberdons, pruimen, verse vijgenconfituur… vooral dat laatste. Mierzoet, dus. Gelukkig geen offnotes bij deze Bass, ondanks dat hij bijna 40 jaar in dit flesje zit. Hij bruist zelfs nog fris.

Hij is fris zoetzuur op citrus (citroen) en donker steenfruit (dadels, pruimen), nog verrassend fris parelend waardoor hij zelfs verfrissend overkomt en verre van flets.

Zoete, zachte afdronk, weliswaar kort.

Goed bewaard flesje, blijkbaar. Leuk. En dit was best lekker, ondanks het feit dat het eigenlijk niet mijn stijl van bier is.

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).