Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

WWC’s Online Corona Tasting – 29/11/2020

Events Posted on 29/11/2020 20:57

Online tastings zijn hot. Ik ondervind het tot mijn grote genoegen met het succes van WhisQy – whisky in quarantaine – maar geniet ook zelf van de vele mogelijkheden. Vandaag, zondag 29 november, nam ik deel aan de online tasting van WWC, Wicked Whisky Compagnie, tijdens een heuse online masterclass in op een druilerige zondagnamiddag.

Het feit dat mijn eigen botteling voor Whivie’s 10th Anniversary in de line-up zat was reden genoeg voor Maarten om te vragen of ik geen acte de presence wou geven, maar toen ik de rest van de line-up zag wist ik al gauw dat ik gewoon wou deelnemen aan deze tasting. Trouwens, er zat nog een zevende fles in de line-up die niet op de foto staat hierboven. Die bleef nog even geheim.

Om 14u00 stipt klikte ik op de Google Meet link en het feest kon beginnen. Enkele minuten later waren alle twaalf deelnemers ingelogd.

Na een korte introductie door Sebastian en Giovanni werd de eerste dram geschonken (nou, ja, dat moest je natuurlijk zelf doen).

Dalmore 7 Year Old 2007/2014 James McArthur – 45%

Jong, fris, fruitig op appeltjes en mandarijntjes, maar erg onschuldig, moet ik bekennen. Erg licht en prima al apertitief. Op smaak is hij bitterzoet (met de nadruk op het eerste deel, helaas) en blind zou ik nooit aan Dalmore gedacht hebben, maar dat wil dan weer niks zeggen. De afdronk is erg kort. Een goeie malt om je smaakpapillen wakker te maken, maar meer ook niet.

Glenlossie 12 Year Old 2006/2019 The Nectar of the Daily Drams – 46%

Lekker fruitige ‘Lossie met geel en wit fruit, kristalsuiker, maar met een mooie toets van woodsmoke. Zelfs een beetje assig, lijkt me. Volgens insiders zou dit zelfs op een Islay vat kunnen gezeten hebben. Vooral op smaak komt dit mooi tot uiting en krijg ik zelfs roet in de mond. Wordt verrassend rokerig, dus het verhaal van het Islay vat is ongetwijfeld juist. Met water wordt hij een tikkeltje snoeperig. Goed spul, zeg!

Balvenie 12 Year Old Single Barrel #3405 – 47.8%

Het aantal single barrels dat Balvenie – excuus, The Balvenie – op de markt gebracht heeft is niet meer te tellen. Dat gaat richting 500 geloof ik. Het is een heerlijk zoete neus op abrikozen, perzik, redelijk geparfumeerd weliswaar, zoete mout en Turks Fruit. Honing en een zacht bittertje. Clean en mierzoet met een zacht pepertje. Erg mooi en bevredigend, hoor.

Whivie 25 Year Old 1993/2019 Blended Malt – 47.1%

Voor mij was het natuurlijk een prettig weerzien met deze blended malt (waarvan ik zelf ondertussen aan mijn laatste fles bezig ben). Ik was aangenaam verrast dat de deelnemers ook de mening waren toegedaan dat dit lekker spul is. Voor de nieuwsgierigen onder jullie: zie deze notes.

Miltonduff 7 Year Old 2011/2019 Asta Morris – 60.6%

Voor deze tasting kwam Zotte Bert in hoogsteigen persoon even in de meeting, zodat hij zelf wat kon vertellen over deze heerlijke malt. Ik proefde hem al eerder en de tasting notes kan je hier terugvinden, dus veel meer woorden moet ik er niet aan vuil maken, toch? Wat een topper, zeg. En blijkbaar nog te koop. Waar wacht je nog op?

Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch #010 (2018) – 58%

Op het verzoek van Zotte Bert werd de Laffie zelfs voor de Whitlaw gezet en ik ben het daar wel mee eens (sterker nog, ik had de Miltonduff zelfs acher de Laffie gezet, maar dit terzijde). Deze tiende batch van de Cask Strength release is wederom een geweldige neus op assen en teer, medicinaal en peaty met een zoetje dat slechts na enkele ogenblikken verschijnt. Romig en zoet op banaan, geroosterde ham, karamel en gebakken appeltjes, maar wel met een mooi zilt randje. De finish is eindeloos.

Whitlaw 5 Year Old 2014/2020 Signatory – 60.1%

Ah, Whitlaw. Als dat geen belletje doet rinkelen: het is zwaar geturfde Highland Park. De naam is afkomstig van de heuvels achter de distilleerderij. Ook deze proefde ik al eerder (zie hier). En inderdaad, deze kon perfect achter de Laffie komen. Jong maar niet immatuur, zoet en rokerig, boter en karamel en zelfs iets van kaas. Dit is echt wel een interessante malt, hoor. Ik vind dit een bijzonder goeie dram. Overtreft de verwachting, vooral op de neus.

Ja, ja, ja, online tasting zijn hot inderdaad en als de line-up dan bovendien zo boeiend is als deze, dan is het maar logisch dat je graag op intekent, toch?

Goed gezelschap, goeie drams, goed gelachen ook. And that is what it is all about!

Er zijn verschillende manieren om een druilerige zondagnamiddag door te brengen, maar dit is toch wel één van mijn favoriete…

Voor herhaling vatbaar!

May the Malt be with you!



Bier: Adnam’s Prince’s Ale 1981

Tasting Notes Posted on 29/11/2020 16:58

Brouwerij: Adnam’s
Regio: UK
Fles: Adnam’s Prince’s Ale 1981, Royal Wedding, 275ml
Kleur: roodbruin
ABV: ??%

Aardbeien

De meeste onder ons kennen Adnam’s ondertussen vooral van hun whisky, toch? Maar in eerste instantie is het natuurlijk een brouwerij met een kleurrijke geschiedenis die teruggaat tot 1890. Het is ondenkbaar dat deze brouwerij geen speciaalbier – in dit geval een Strong Ale – zou brouwen voor het huwelijk van Charles & Diana, natuurlijk. Wederom geen alcoholpercentage vermeld op het label, wat in die tijd veel vaker voorkwam. Hij schenkt roodbruin, maar wil geen kraag maken. Zo te zien is hij al zijn koolzuurgas al kwijt…

Deze leunt erg aan bij de Bass Extra Strong die ik zonet proefde en offreert op de neus vooral donkerzoet fruit als pruimen, dadels en verse vijgen, maar hier zit vooraan een frisse toets van verse aardbeien met een hoog suikergehalte.

Op smaak is het eerder zuur dan zoet en doordat hij nog maar erg weinig carbonatie heeft komt het geheel wat flets en wee binnen. Koude koffie, origine chocolade en dadels. Weg zijn de frisse aardbeien. Er zit ook een off-note aan die ik niet meteen kan identificeren, maar die me wel doet beslissen deze pint na twee slokken – alles voor de wetenschap! – in de gootsteen te pleuren.

De afdronk is vies, er is geen ander woord voor. Bah.

Deze heeft de tand des tijds duidelijk niet doorstaan, maar was destijds wellicht een lekker fruitige ale.

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Bass Extra Strong Royal Brew Lager 1981

Tasting Notes Posted on 29/11/2020 06:56

Brouwerij: Bass
Regio: UK
Fles: Bass Extra Strong Royal Brew Lager, Royal Wedding 1981
Kleur: brons
ABV: ??%

Vijgenconfituur

Bass kennen we ongetwijfeld allemaal, met zijn typische rode driehoek op de labels. De geschiedenis gaat terug tot 1777 in Burton-on-Trent, maar in de jaren 1990 werd ze verkocht aan Interbrew UK en werd het bier gebrouwen door Coors Brewers Ltd. Ondertussen is het merk verkocht aan de Anheuser-Busch groep uit de VS (ondertussen ook eigenaar van Stella Artois en Hoegaarden!) en is het van het toneel verdwenen. Deze lager werd voor het huwelijk tussen Prince Charles & Lady Diana op 29 juli 1981 uitgebracht. Het schenkt bronskleurig maar helder met een lichte kraag die onmiddellijk wegtrekt.

Cuberdons, pruimen, verse vijgenconfituur… vooral dat laatste. Mierzoet, dus. Gelukkig geen offnotes bij deze Bass, ondanks dat hij bijna 40 jaar in dit flesje zit. Hij bruist zelfs nog fris.

Hij is fris zoetzuur op citrus (citroen) en donker steenfruit (dadels, pruimen), nog verrassend fris parelend waardoor hij zelfs verfrissend overkomt en verre van flets.

Zoete, zachte afdronk, weliswaar kort.

Goed bewaard flesje, blijkbaar. Leuk. En dit was best lekker, ondanks het feit dat het eigenlijk niet mijn stijl van bier is.

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).