Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 7 Year Old 2011/2019, Asta Morris for Maltoyama, Sherry Butt #AM077, 346 bts
Kleur: amber
ABV: 60.6%

Bessen & Agrum

 

Milltonduff uit Elgin is ook weer zo’n nobele onbekende. Net als Glenburgie is het één van de belangrijkste malts in de bekende blend Ballantine’s, maar net als Glenburgie loont het ook echt de moeite deze malt zelve te leren kennen. Het was trouwens bij Milltonduff dat er vanaf 1964 twintig jaar lang een andere malt – Mosstowie – werd gestookt met Lomond stills. Maar dit terzijde. Dit single cask – een sherry butt – werd gedeeld tussen Europa en Maltoyama in Japan. Wist-je-dat-je: het is de eerste Miltonduff onder het Asta Morris label.

Cola! Dat is het eerste waar ik aan moet denken als ik mijn neus in het glas steek van deze hoogalcoholische malt. Maar branden doen hij allerminst. Verleiden des te meer. Bijzonder fruitig op pruimen, bosbessen, aalbessen en stekelbessen. Meloen. Mirabellen en Reine Claude pruimpjes. Daarna volgen nog carré confituur, wat aardse toetsen en wat kaneel. Dit is een erg lekkere neus en ik ben onmiddellijk fan.

Wil je een voorbeeld van perfect geïntegreerde alcohol? This is it! Stevige jongen, uiteraard, maar toch heerlijk zonder water. Opnieuw bessen, maar nu opgeleukt met flink wat agrum. Denk appelsien en pompelmoes, limoen en pomelo. Het zit ‘m in de details. Neem je tijd ervoor en geniet.

De afdronk is lang, zonder enige bite en zalig zoet. Blijft goed plakken aan je tanden. Zelfs na een halfuur proef ik hem nog steeds.

Topper! En ocharme 7 jaar oud. Mijn absoluut favoriete release van Asta Morris uit 2019 (tot nu toe). Niet eens 60 EUR. Aanrader! Hopelijk ook in België verkrijgbaar…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).