Bottelaar: Whisky Voor Iedereen
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993, Whivie 10th Anniversary, Single Sherry Cask, 100 bts
Kleur: amber
ABV: 47.1%

Blended at Birth

Whivie – Whisky Voor Iedereen – bestaat tien jaar! Dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Dus gingen Ilse, Niek en Mark op zoek naar een heerlijke whisky om ons eerste decennium mee te vieren. Een goeie single malt was een voor de hand liggende keuze, totdat we plots dit sherryvat ontdekten dat bij de geboorte – in 1993 – gevuld werd met niet één, maar twee single malt spirits. Blended at birth, wordt zoiets genoemd. En hoewel we niet mogen onthullen om welke malts het gaat, kunnen we u wel vertellen dat het twee kanjers van Speysiders zijn. De één opgericht in 1824 en de ander in 1878 door iemand die op dat ogenblik werkzaam was in de eerste. Kom op, de Sherlock in u weet dit vast op te lossen. Hoe dan ook, het vat rijpte een kwarteeuw lang alvorens Whivie hiervan 100 flessen liet afvullen.

Prachtige gelaagde neus op donker fruit in een stoofpotje. Pruimen en rozijnen, chocolade en koffie, hazelnoten in karamel, nougat en butterscotch, mokka en snuiftabak. Mooi gekruid met nootmuskaat en wat zwarte peper, eucalyptus en kamfer. Erg verleidelijk.

Kruidige en tegelijkertijd mierzoete aankomst om de tong. De donkere vruchtenconfituur wordt onmiddellijk aangevuld met een bittertje van zowel het getoaste eikenhout als van een bittere appelsien, terwijl honing de boel wat komt verzachten. Een snoeperige hint van kaneel verschijnt, alsook wat zoethout. Prima balans.

De afdronk is erg lang, hartverwarmend en pittig. Een vloeibaar snoepje.

Ik hoef er geen tekening bij te maken dat we bijzonder trots zijn op deze botteling. Deze blended malt is gewoonweg hemels! Release op 28-10-2019, dag op dag 10 jaar na de lancering van ons blog. Slàinte!

 88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).