Brouwerij: Adnam’s
Regio: UK
Fles: Adnam’s Prince’s Ale 1981, Royal Wedding, 275ml
Kleur: roodbruin
ABV: ??%

Aardbeien

De meeste onder ons kennen Adnam’s ondertussen vooral van hun whisky, toch? Maar in eerste instantie is het natuurlijk een brouwerij met een kleurrijke geschiedenis die teruggaat tot 1890. Het is ondenkbaar dat deze brouwerij geen speciaalbier – in dit geval een Strong Ale – zou brouwen voor het huwelijk van Charles & Diana, natuurlijk. Wederom geen alcoholpercentage vermeld op het label, wat in die tijd veel vaker voorkwam. Hij schenkt roodbruin, maar wil geen kraag maken. Zo te zien is hij al zijn koolzuurgas al kwijt…

Deze leunt erg aan bij de Bass Extra Strong die ik zonet proefde en offreert op de neus vooral donkerzoet fruit als pruimen, dadels en verse vijgen, maar hier zit vooraan een frisse toets van verse aardbeien met een hoog suikergehalte.

Op smaak is het eerder zuur dan zoet en doordat hij nog maar erg weinig carbonatie heeft komt het geheel wat flets en wee binnen. Koude koffie, origine chocolade en dadels. Weg zijn de frisse aardbeien. Er zit ook een off-note aan die ik niet meteen kan identificeren, maar die me wel doet beslissen deze pint na twee slokken – alles voor de wetenschap! – in de gootsteen te pleuren.

De afdronk is vies, er is geen ander woord voor. Bah.

Deze heeft de tand des tijds duidelijk niet doorstaan, maar was destijds wellicht een lekker fruitige ale.

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).