Bottelaar: Nikka
Regio: Japan
Fles: The Nikka 12 Premium Blended Whisky
Kleur: goud
ABV: 43%

Kimono

Nikka knipt nog verder in haar output om zo de Yoichi en Miyagikyo malts op termijn terug op de markt te kunnen brengen met een leeftijdsaanduiding. Momenteel is deze fles zelfs de enige op de officiële website die nog een leeftijdsaanduiding heeft! Hij is samengesteld met malt van Yoichi en met zowel malt- als graanwhisky van Miyagikyo (ik beken, ik wist niet eens dat er graanwhisky bij die laatste werd geproduceerd). Enfin, aan de slag.

De neus is beslist elegant op noten, rozijntjes, karamel, kersen, pruimen en groene thee. Er zit zelfs een hint van gecondenseerde, gesuikerde melk in! Daarnaast nog een karrenvracht aan karamel en wat kaneel, banaan en perzik. Verrassend rond en erg mooi.

Hij is lekker olieachtig, mierzoet en een tikkeltje ‘boozy’ op perensiroop, perzik uit blik, ananas, toffee en rozijnen. Mooie kruidigheid in de vorm van gember, getoaste eik en kaneel.

De afdronk is lang op gedroogd fruit, karamel en kruiden van het hout. Pas in de finish krijg ik ook wat typische toetsen van graanwhisky door. Da’s wel knap. Een hint van gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.

Erg lekker en proeft inderdaad redelijk ‘premium’, hij heeft iets extra. Ook het feit dat hij op 43% zit doet hem duidelijk deugd. Maar 100 EUR tot zelfs 150 EUR voor een fles is wel van de pot gerukt, ongeacht of het nu in een mooie decanter komt die de kraag van een kimono moet voorstellen of niet. Bedankt voor het sample, Arno.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).