Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Nikka 12 Premium Blended Whisky

Tasting Notes Posted on 27/11/2020 16:42

Bottelaar: Nikka
Regio: Japan
Fles: The Nikka 12 Premium Blended Whisky
Kleur: goud
ABV: 43%

Kimono

Nikka knipt nog verder in haar output om zo de Yoichi en Miyagikyo malts op termijn terug op de markt te kunnen brengen met een leeftijdsaanduiding. Momenteel is deze fles zelfs de enige op de officiële website die nog een leeftijdsaanduiding heeft! Hij is samengesteld met malt van Yoichi en met zowel malt- als graanwhisky van Miyagikyo (ik beken, ik wist niet eens dat er graanwhisky bij die laatste werd geproduceerd). Enfin, aan de slag.

De neus is beslist elegant op noten, rozijntjes, karamel, kersen, pruimen en groene thee. Er zit zelfs een hint van gecondenseerde, gesuikerde melk in! Daarnaast nog een karrenvracht aan karamel en wat kaneel, banaan en perzik. Verrassend rond en erg mooi.

Hij is lekker olieachtig, mierzoet en een tikkeltje ‘boozy’ op perensiroop, perzik uit blik, ananas, toffee en rozijnen. Mooie kruidigheid in de vorm van gember, getoaste eik en kaneel.

De afdronk is lang op gedroogd fruit, karamel en kruiden van het hout. Pas in de finish krijg ik ook wat typische toetsen van graanwhisky door. Da’s wel knap. Een hint van gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.

Erg lekker en proeft inderdaad redelijk ‘premium’, hij heeft iets extra. Ook het feit dat hij op 43% zit doet hem duidelijk deugd. Maar 100 EUR tot zelfs 150 EUR voor een fles is wel van de pot gerukt, ongeacht of het nu in een mooie decanter komt die de kraag van een kimono moet voorstellen of niet. Bedankt voor het sample, Arno.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Chichibu Ichiro’s Double Distilleries

Tasting Notes Posted on 27/11/2020 06:42

Distilleerderij: Chichibu
Regio: Japan
Fles: Chichibu Ichiro’s Double Distilleries
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Chichibu & Hanyu

De wereld is ondertussen compleet gek geworden van de Chichibu releases, die voor grof geld over de toonbank vliegen… als je al het geluk had een lotje te winnen dat je in staat stelde om een fles te mogen kopen. Veel gekker moet het niet worden. Dit is nog een oude release – welwiswaar nog steeds verkrijgbaar – van Ichiro-san; zijn Double Distilleries. De naam verwijst naar het feit dat deze jonge malt van zijn nieuwe distilleerderij Chichibu bevat, vatted met de legendarische Hanyu malt van zijn grootvader’s distilleerderij die in 2004 teloor ging.

De neus is verrassend eenvoudig. Zoete moutsuikers, jonge appels, yuzu, hazelnoten en karamel. Hints van abrikoos en bloemige honing. Evolueert langzaam naar pomme d’amour en macadamianoten. Een frisse toets van munt. Blind zou ik voor een Lowlander gegaan zijn.

De body is licht. Opnieuw fris en helder op honing, appels en iets van abrikozen, maar nu krijg ik wel wat prikkeling van witte peper, gember en kaneel. Erg zoet, hoor. Maar helemaal niet wereldschokkend.

De afdronk is eerder kort, zoet op honing, met een tikkeltje vanille en peper.

De engel op mijn rechterschouder zegt ‘Japanner met Hanyu in, kan toch niet slecht zijn?’, terwijl de duivel op mijn linkerschouder fluistert ‘Veel jonge Chichibu met slechts een druppel Hanyu’. Dan is 130 EUR toch wel veel geld. Bedankt, Marcel.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).