Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 2, OB 2020, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zoetzuur

Ik was erg gecharmeerd van de eerste batch van deze nieuwe distilleerderij, waarvan je de naam nog het best uitspreekt als ‘noek-nie-jan’. Net als batch 1 is bestaat deze release uit 5.040 flessen en wederom werd hij versneden naar 46%. De verhouding tussen STR rode wijnvaten en bourbon vaten is eveneens dezelfde: respectievelijk 65% en 35%. Eens benieuwd of het verschil te proeven valt.

De neus offreert zoetzure toetsen van pomelo, nougat en hazelnoten, maar ook wilde bloemen, netels en honing. Mooie toetsen van nectarines en  jonge appels. Hij is minder zoet en iets meer zoetzuur dan zijn voorganger, alsof in deze tweede batch wat pompelmoes werd toegevoegd.

Op smaak is hij lekker romig en zacht op meer citrusfruit, maar ook meer hazelnoten. Hier is net iets meer aan de gang dan in de eerste batch, maar tegelijkertijd is hij minder speels en iets kruidiger. Het lijkt wel of hier wat actievere wijnvaten aan het werk waren. Maar het blijft wel een lekker lentewhisky.

De afdronk is middellang, zoetzuur en moutig.

Hetzelfde recept, dezelfde combinatie van vaten, dezelfde drinksterkte en zelfs hetzelfde aantal flessen en toch verschilt deze – weliswaar niet zoveel – van de eerste batch. Vind ik wel leuk, hoewel ik beken Batch 1 net iets lekkerder te vinden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).