Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 1, OB 2020, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

New Kid on the Block

Nc’nean is een nieuwe distilleerderij (die initiëel Ncn’ean gedoopt werd, maar omdat niemand dat kon uitspreken werd het Nc’nean), genoemd naar Neachneobhain, de Keltische koningin der spirits en beschermster der natuur, iets wat deze distilleederij hoog in het vaandel draagt. Ze verbouwt de gerst dan ook volledig organisch en gebruikt voor de productie enkel hernieuwbare energie. Zelfs de verpakking, zowel fles als koker, zijn van gerecycleerd materiaal. De eerste spirit liep in 2017 uit de alambieken, het productieproces destijds nog opgezet met Dr Jim Swan, die twee weken eerder overleed. In 2020 werd dan de eerste release ‘Ainnir’ op vatsterkte gelanceerd (1320 flessen), onmiddellijk gevolgd door deze algemene – weliswaar versneden – eerste batch. Leuk weetje: fles nummer 1 van de Ainnir brak alle records toen het in augustus 2020 werd verkocht per opbod – weliswaar voor het goeie doel – voor maar liefst £41.004! Deze Batch 1 is ondertussen al uitverkocht. Het is overigens een vatting van 14 vaten, 65% STR rodewijnvaten en 35% voormalige bourbonvaten.

De neus is speels en jong, maar niet immatuur. Zoete mout, karamel en noutgat, bloemige honing, wilde bloemen en een hint van pomelo. Fris en fruitig en doet me een beetje aan Lowland denken.

De malt is lekker romig en zacht gekruid op witte peper en zoethout. Het speelse is ook op smaak van toepassing met naast de zoete mout en de hazelnoten nu vooral wat citrusfruit in de vorm van pomelo en limoen. Een beetje frisheid is zijn deel, alsof er wat munt in zit. Erg zomers.

De afdronk is middellang, aangenaam warm en fruitig op meer citrus.

Dit is erg knap voor een drie-jarige malt. En ik beken, ik vind dat de verpakking er geweldig uit ziet. Het oog wil ook wat! Oorspronkelijk zo’n 55 EUR maar ondertussen nergens meer te vinden. Het is wachten op batch 2, dus.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).