Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2014, Tasting Set, Cask #364, Paul Launois Champagne Finish, 5cl
Kleur: vol goud
ABV: 58.2%

Limoenmeringue

Tijdens de online kennismaking op 4 november met Graeme Mackay en Connal Mackenzie werd ons op het hart gedrukt dat de tweede algemene release van Ardnamurchan in januari 2021 het levenslicht zal zien, maar dat er eerder nog een single cask zal uitgebracht worden. Maar… het is niet deze. Dit cask sample is enkel bedoeld om de verschillende mogelijkheden van de distilleerderij te showcasen. De malt kreeg een finish op een champagne-vat van Paul Launois.

Erg romige en mierzoete neus op onrijpe bananen, frambozen, bloedappelsienen, limoenmeringue, botercake, cuberdons met een zacht pepertje. Hier is amper een maritieme toets te ontdekken. Het wijnvat neemt volledige controle, maar het stoort allerminst. Vanille, cacaopoeder en een snuifje peper. Dit is heerlijk. Met wat water wordt hij ietwat snoeperig en dat is prima!

Komt stevig binnen, moet ik bekennen. Maar wel heerlijk fruitig en zoet op hetzelfde fruit als in de neus, maar zeker ook flink wat karamel en prima in balans met de tannine van het hout dat voor een bittertje zorgt. Kan best wat water verdragen. Lekker hoor.

De finish is best lang, bitterzoet en licht drogend.

Een vloeibaar dessertje. Mocht dit wel gebotteld worden (Graeme liet uitschijnen dat er nog 9 Paul Launois vaten in de warehouses liggen), dan wil ik daar zeker een fles van.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).