Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardnamurchan 2014 Tasting Set Cask #364

Tasting Notes Posted on vr, november 20, 2020 16:58:03

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2014, Tasting Set, Cask #364, Paul Launois Champagne Finish, 5cl
Kleur: vol goud
ABV: 58.2%

Limoenmeringue

Tijdens de online kennismaking op 4 november met Graeme Mackay en Connal Mackenzie werd ons op het hart gedrukt dat de tweede algemene release van Ardnamurchan in januari 2021 het levenslicht zal zien, maar dat er eerder nog een single cask zal uitgebracht worden. Maar… het is niet deze. Dit cask sample is enkel bedoeld om de verschillende mogelijkheden van de distilleerderij te showcasen. De malt kreeg een finish op een champagne-vat van Paul Launois.

Erg romige en mierzoete neus op onrijpe bananen, frambozen, bloedappelsienen, limoenmeringue, botercake, cuberdons met een zacht pepertje. Hier is amper een maritieme toets te ontdekken. Het wijnvat neemt volledige controle, maar het stoort allerminst. Vanille, cacaopoeder en een snuifje peper. Dit is heerlijk. Met wat water wordt hij ietwat snoeperig en dat is prima!

Komt stevig binnen, moet ik bekennen. Maar wel heerlijk fruitig en zoet op hetzelfde fruit als in de neus, maar zeker ook flink wat karamel en prima in balans met de tannine van het hout dat voor een bittertje zorgt. Kan best wat water verdragen. Lekker hoor.

De finish is best lang, bitterzoet en licht drogend.

Een vloeibaar dessertje. Mocht dit wel gebotteld worden (Graeme liet uitschijnen dat er nog 9 Paul Launois vaten in de warehouses liggen), dan wil ik daar zeker een fles van.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ardnamurchan AD 09.20:01 Inaugural Release

Tasting Notes Posted on vr, november 20, 2020 06:56:23

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 5 Year Old 2015/2020 AD 09.20.01 Inaugural Release, 15.978 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46.8%

53 vaten

Wederom een eerste release van een nieuwe distilleerderij, altijd iets om naar uit te kijken. In dit geval een Ardnamurchan en zij hebben wel degelijk gewacht tot hun whisky vijf jaar oud was. Deze is een vatting van 53 vaten: 65% voormalige bourbonvaten en 35% oloroso en PX sherry vaten.

Erg herbale neus op flink wat groene tuinkruiden (tijm, rozemarijn), maar ook sappige peren met een verrassend zilt element. Hij kan zijn jonge leeftijd absoluut niet verbergen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar laat hem ademen, want hij kan lucht gebruiken. Dan wordt hij aangenaam zoet op vanille en appelmoes.

Mooi olieachtig met heel wat honing en een grootse dosis woodsmoke. De groene elementen keren weer, zo ook het zilt. Verrassend maritiem, moet ik zeggen. En flink waxy en dat op zo’n jonge leeftijd. Valt mij goed mee (en beter dan de neus).

De afdronk is erg kort, zoet en gepeperd tegelijkertijd, met een drogend eindstation.

Een mooie eerste release, zeker, maar jammer genoeg nog amper te vinden. De bottle flippers zijn ons weer te snel af geweest. Gelukkig kon ik een fles te pakken krijgen via mijn gabber Manny. De originele prijs was 65 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).