Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 5 Year Old 2015/2020 AD 09.20.01 Inaugural Release, 15.978 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46.8%

53 vaten

Wederom een eerste release van een nieuwe distilleerderij, altijd iets om naar uit te kijken. In dit geval een Ardnamurchan en zij hebben wel degelijk gewacht tot hun whisky vijf jaar oud was. Deze is een vatting van 53 vaten: 65% voormalige bourbonvaten en 35% oloroso en PX sherry vaten.

Erg herbale neus op flink wat groene tuinkruiden (tijm, rozemarijn), maar ook sappige peren met een verrassend zilt element. Hij kan zijn jonge leeftijd absoluut niet verbergen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar laat hem ademen, want hij kan lucht gebruiken. Dan wordt hij aangenaam zoet op vanille en appelmoes.

Mooi olieachtig met heel wat honing en een grootse dosis woodsmoke. De groene elementen keren weer, zo ook het zilt. Verrassend maritiem, moet ik zeggen. En flink waxy en dat op zo’n jonge leeftijd. Valt mij goed mee (en beter dan de neus).

De afdronk is erg kort, zoet en gepeperd tegelijkertijd, met een drogend eindstation.

Een mooie eerste release, zeker, maar jammer genoeg nog amper te vinden. De bottle flippers zijn ons weer te snel af geweest. Gelukkig kon ik een fles te pakken krijgen via mijn gabber Manny. De originele prijs was 65 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).