Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 12 Year Old 2007/2020, Carn Mor Strictly Limited, 2 Hogsheads, 708 bts
Kleur: brons
ABV: 47.5%

Arabier

Ik beken, de eerste keer dat ik deze Mortlach proefde was ik niet erg onder de indruk. De tweede keer viel hij me al veel beter mee. Ik schrijf deze tasting notes bij de derde ronde (gelukkig kreeg ik een flinke flesrest van mijn gabber Manny die me in staat stelde deze meerdere keren aan de lippen te zetten). Hij wordt alsmaar beter.

De neus is mierzoet op rood fruit, leder en koffie. Mokatine, zelfs, u weet wel: die Arabiertjes van Roodthooft. Daarnaast gedroogde abrikozen en zelfs wat vleesjus. Lang geleden dat ik nog een ‘vlezige’ Mortlach rook. Er zit ook een licht florale toets aan en ik verdenk die ervan van mij de eerste twee keer in dubio te brengen.

De body mocht wel wat meer zijn. Dit is eerder licht olieachtig. De initiële zoetigheid doet bijna mijn tanden uit mijn mond vallen, maar dat wordt snel tegengewicht gegeven door de kruiden die zich vertalen naar nootmuskaat, zout (!) en kruidnagel. Het fruit is eerder rood en gedroogd. Er zit ook iets fris in als menthol, maar dat kan me niet echt overtuigen. Gelukkig is er voldoende aan de gang om mijn smaakpapillen af te leiden.

In de afdronk wordt wel één en ander nog goedgemaakt. Romig en kruidig, zoet op gebakken banaan, gedroogde abrikozen en drogende tannine. Zilt op het sterfbed.

Zoete, drogende, pikante Mortlach van erg actieve sherryvaten. It grows on you.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).