Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirits in the Box: Graham’s Port Tasting

Events Posted on 18/11/2020 16:34

Het beste festival van de Benelux kon, omwille van corona uiteraard, niet doorgaan in Brussel, maar daar vonden de jongens en meisjes van The Nectar een online oplossing voor. Spirits in the Sky werd daarom Spirits in the Box waarbij je je setje samples voor de Masterclasses online kon bestellen en de tasting veilig online kon volgen via Zoom.

Aangezien Dearly Beloved ook wel van goeie porto houdt, bestelde ik meteen twee setjes van de Graham’s Port Tasting die gepresenteerd werd door Isabel Monteiro – die we natuurlijk kennen van de presentaties die ze in Brussel geeft – en Victoria Symington (5e generatie van de eigenaars) die Brand Marketing Manager is bij Graham’s.

Ik heb al wel wat ervaring met Graham’s (tot op heden zo’n 20-tal van hun  portwijnen geproefd) en het is mijn favoriete porto, dus was de keuze om deel te nemen aan deze online masterclass snel gemaakt, want hier zaten drie cask samples bij die uiteraard op geen enkele andere manier te proeven zijn.

Isabel en Victoria – Vicky voor de vrienden – werden door de lieftallige Katrien Gillé, Brand Manager bij The Nectar – aan het publiek voorgesteld, waarna zij er op toezag dat de chat werd opgevolgd, terwijl de dames vanuit Portugal hun verhaal deden.

Na een – toegegeven lange, maar naar mijn mening erg interessante – toelichting over het productieproces van porto, konden we eindelijk aan het proeven gaan.

Dit hebben we achtereenvolgens aan de lippen gezet:

Graham’s 20 Years Tawny Port

De debatten werden geopend met de Tawny die 20 jaar lang gerijpt heeft. Voor mij was het een blij weerzien (zie deze link) met deze roodbruine versterkte wijn. Mierzoet op rood fruit, appelsienschillen en cassis met lichte tannine. Een blijvertje.

Graham’s 2003 Single Harvest Tawny Port – cask sample

Dit cask sample – dus niet commercieel verkrijgbaar – van de Graham’s 2003 Single Harvest Tawny Port was robijnrood tot zelfs bruin en offreerde een neus vol kandijsuiker, rozijnen met een lichte aciditeit. Op smaak kwamen daar verse vijgen aan te pas en ik was verkocht. Prachtige porto.

Graham’s 1994 Single Harvest Tawny Port

Deze Single Harvest maakt – samen met één uit 1940 en één uit 1963 (zie onder) deel uit van de zogenaamde Cellar Master’s Trilogy en is simpelweg heerlijk. Op deze link kan je mijn tasting notes lezen van toen ik hem voor het eerst proefde, zo’n twee jaar geleden. Vandaag ervoer ik hem snoeperig, doch een tikkeltje umami en erg romig op pruimen en karamel. Dearly Beloved had ondertussen een kommetje studentenhaver (noten en rozijnen, dus) op tafel gezet en die combo was hemels.

Graham’s 1982 Single Harvest Tawny Port – cask sample

Opnieuw een cask sample. De kleur was erg donker, een prachtig mahonie. De neus was uitzonderlijk. Onder de typische, diepe en heerlijke zoetigheid ontwaarde ik wat selderij, woodsmoke, tannine en perensiroop. Erg old school en deed me heel even zelfs aan whisky denken, stel je voor. Op smaak werd hij verrassend snoeperig en een tikkeltje ondeugend, maar wel heer erg uitnodigend. Het was zonder enige twijfel mijn favoriet van de tasting. Mr Symington, please, please, pretty please bottle this gem!

Graham’s 1972 Single Harvest Tawny Port – cask sample

Het derde en laatste cask sample ligt ondertussen bijna 50 jaar op vat… Mooi roodbruin van kleur (de lichtste van de hele reeks, overigens) offreerde een neus vol honing, vanille-ijs en karamel flan. Verrassend, maar wel erg gelaagd en robuust op smaak. Een erg mooie port die het volgens mij erg goed zou doen bij een wildschotel. Indrukwekkend.

Graham’s 1963 Single Harvest Tawny Port

De afsluiter van de avond was deze 1963 die eveneens uit de Cellar Master’s Trilogy komt en gelanceerd werd in 2018. Een voortreffelijke porto voor speciale gelegenheden, zoveel is zeker. Lees gerust mij notes op deze link na. Zoetzure, vloeibare delicatesse op walnoten, honing en een toets van houtlijm (geen off-note!). Uitzonderlijk goeie porto, bij het beste wat ik al proefde.

Ondanks enkele strubbelingen met de verbinding – waardoor het geluid niet altijd even duidelijk was – vond ik dit een erg gezellige, maar vooral geweldig lekkere masterclass. Stiekem hoop ik dat de 1982 toch de goedkeuring krijgt van Mr Symington om als Single Harvest op de markt te komen. De toekomst zal het uitwijzen.

Eén ding is zeker: Graham’s blijft voor mij de beste porto, zeker weten. En na deze masterclass kreeg ik zo’n zin, dat ik mijn fles Graham’s 40 Tawny Port eindelijk gekraakt heb. Ik kocht ze in 2017 voor mijn betere helft en heb ze al vaak afgestoft, maar wachtte op een goed moment om ze open te maken. Sofie zei dat het mocht, dus ja…

May the… err… Port be with you!



Mortlach 12 Year Old 2007 Carn Mor Strictly Limited

Tasting Notes Posted on 18/11/2020 06:05

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 12 Year Old 2007/2020, Carn Mor Strictly Limited, 2 Hogsheads, 708 bts
Kleur: brons
ABV: 47.5%

Arabier

Ik beken, de eerste keer dat ik deze Mortlach proefde was ik niet erg onder de indruk. De tweede keer viel hij me al veel beter mee. Ik schrijf deze tasting notes bij de derde ronde (gelukkig kreeg ik een flinke flesrest van mijn gabber Manny die me in staat stelde deze meerdere keren aan de lippen te zetten). Hij wordt alsmaar beter.

De neus is mierzoet op rood fruit, leder en koffie. Mokatine, zelfs, u weet wel: die Arabiertjes van Roodthooft. Daarnaast gedroogde abrikozen en zelfs wat vleesjus. Lang geleden dat ik nog een ‘vlezige’ Mortlach rook. Er zit ook een licht florale toets aan en ik verdenk die ervan van mij de eerste twee keer in dubio te brengen.

De body mocht wel wat meer zijn. Dit is eerder licht olieachtig. De initiële zoetigheid doet bijna mijn tanden uit mijn mond vallen, maar dat wordt snel tegengewicht gegeven door de kruiden die zich vertalen naar nootmuskaat, zout (!) en kruidnagel. Het fruit is eerder rood en gedroogd. Er zit ook iets fris in als menthol, maar dat kan me niet echt overtuigen. Gelukkig is er voldoende aan de gang om mijn smaakpapillen af te leiden.

In de afdronk wordt wel één en ander nog goedgemaakt. Romig en kruidig, zoet op gebakken banaan, gedroogde abrikozen en drogende tannine. Zilt op het sterfbed.

Zoete, drogende, pikante Mortlach van erg actieve sherryvaten. It grows on you.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).