Het beste festival van de Benelux kon, omwille van corona uiteraard, niet doorgaan in Brussel, maar daar vonden de jongens en meisjes van The Nectar een online oplossing voor. Spirits in the Sky werd daarom Spirits in the Box waarbij je je setje samples voor de Masterclasses online kon bestellen en de tasting veilig online kon volgen via Zoom.

Aangezien Dearly Beloved ook wel van goeie porto houdt, bestelde ik meteen twee setjes van de Graham’s Port Tasting die gepresenteerd werd door Isabel Monteiro – die we natuurlijk kennen van de presentaties die ze in Brussel geeft – en Victoria Symington (5e generatie van de eigenaars) die Brand Marketing Manager is bij Graham’s.

Ik heb al wel wat ervaring met Graham’s (tot op heden zo’n 20-tal van hun  portwijnen geproefd) en het is mijn favoriete porto, dus was de keuze om deel te nemen aan deze online masterclass snel gemaakt, want hier zaten drie cask samples bij die uiteraard op geen enkele andere manier te proeven zijn.

Isabel en Victoria – Vicky voor de vrienden – werden door de lieftallige Katrien Gillé, Brand Manager bij The Nectar – aan het publiek voorgesteld, waarna zij er op toezag dat de chat werd opgevolgd, terwijl de dames vanuit Portugal hun verhaal deden.

Na een – toegegeven lange, maar naar mijn mening erg interessante – toelichting over het productieproces van porto, konden we eindelijk aan het proeven gaan.

Dit hebben we achtereenvolgens aan de lippen gezet:

Graham’s 20 Years Tawny Port

De debatten werden geopend met de Tawny die 20 jaar lang gerijpt heeft. Voor mij was het een blij weerzien (zie deze link) met deze roodbruine versterkte wijn. Mierzoet op rood fruit, appelsienschillen en cassis met lichte tannine. Een blijvertje.

Graham’s 2003 Single Harvest Tawny Port – cask sample

Dit cask sample – dus niet commercieel verkrijgbaar – van de Graham’s 2003 Single Harvest Tawny Port was robijnrood tot zelfs bruin en offreerde een neus vol kandijsuiker, rozijnen met een lichte aciditeit. Op smaak kwamen daar verse vijgen aan te pas en ik was verkocht. Prachtige porto.

Graham’s 1994 Single Harvest Tawny Port

Deze Single Harvest maakt – samen met één uit 1940 en één uit 1963 (zie onder) deel uit van de zogenaamde Cellar Master’s Trilogy en is simpelweg heerlijk. Op deze link kan je mijn tasting notes lezen van toen ik hem voor het eerst proefde, zo’n twee jaar geleden. Vandaag ervoer ik hem snoeperig, doch een tikkeltje umami en erg romig op pruimen en karamel. Dearly Beloved had ondertussen een kommetje studentenhaver (noten en rozijnen, dus) op tafel gezet en die combo was hemels.

Graham’s 1982 Single Harvest Tawny Port – cask sample

Opnieuw een cask sample. De kleur was erg donker, een prachtig mahonie. De neus was uitzonderlijk. Onder de typische, diepe en heerlijke zoetigheid ontwaarde ik wat selderij, woodsmoke, tannine en perensiroop. Erg old school en deed me heel even zelfs aan whisky denken, stel je voor. Op smaak werd hij verrassend snoeperig en een tikkeltje ondeugend, maar wel heer erg uitnodigend. Het was zonder enige twijfel mijn favoriet van de tasting. Mr Symington, please, please, pretty please bottle this gem!

Graham’s 1972 Single Harvest Tawny Port – cask sample

Het derde en laatste cask sample ligt ondertussen bijna 50 jaar op vat… Mooi roodbruin van kleur (de lichtste van de hele reeks, overigens) offreerde een neus vol honing, vanille-ijs en karamel flan. Verrassend, maar wel erg gelaagd en robuust op smaak. Een erg mooie port die het volgens mij erg goed zou doen bij een wildschotel. Indrukwekkend.

Graham’s 1963 Single Harvest Tawny Port

De afsluiter van de avond was deze 1963 die eveneens uit de Cellar Master’s Trilogy komt en gelanceerd werd in 2018. Een voortreffelijke porto voor speciale gelegenheden, zoveel is zeker. Lees gerust mij notes op deze link na. Zoetzure, vloeibare delicatesse op walnoten, honing en een toets van houtlijm (geen off-note!). Uitzonderlijk goeie porto, bij het beste wat ik al proefde.

Ondanks enkele strubbelingen met de verbinding – waardoor het geluid niet altijd even duidelijk was – vond ik dit een erg gezellige, maar vooral geweldig lekkere masterclass. Stiekem hoop ik dat de 1982 toch de goedkeuring krijgt van Mr Symington om als Single Harvest op de markt te komen. De toekomst zal het uitwijzen.

Eén ding is zeker: Graham’s blijft voor mij de beste porto, zeker weten. En na deze masterclass kreeg ik zo’n zin, dat ik mijn fles Graham’s 40 Tawny Port eindelijk gekraakt heb. Ik kocht ze in 2017 voor mijn betere helft en heb ze al vaak afgestoft, maar wachtte op een goed moment om ze open te maken. Sofie zei dat het mocht, dus ja…

May the… err… Port be with you!