Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old 2002/2018, Visit Lobland, BYOB-C, First fill sherry hogshead #5604, 28 bts
Kleur: koper
ABV: 54.4%

Umami & Spearmint

De jongens en meisjes van de BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club) hebben al heel wat bottelingen op hun actief. Zo is er de reeks Lads of Lobland en de (ongoing) reeks Mobsters on Mopeds en de Bearded Commando’s (geweldig leuke labels, overigens), maar af en toe bottelen ze ook een specialleke onder het motto Visit Lobland. Daarin zitten reeds een piepjonge Strathearn, een mooie Arran en deze 16-jarige Mortlach, gebotteld van een single cask (en een gedeelde botteling met het Nederlandse Casqueteers).

Heerlijke neus op snuiftabak, kruidnagel, opgelegde rozijnen, kersen, kweepeer en wat chocolade, met een mooie frisse toets van spearmint. Vleesjus op de achtergrond en dan weet je: deze is top.

Oh, heerlijk! Romig en vuil tegelijkertijd, flink wat beef jerky, pruimen, gember en kruidnagel. Dit is een schoolvoorbeeld van de umami Mortlach waar we allemaal zo tuk op zijn. Donkerzoet, rond, vol van smaak, beetje kruidig maar vooral… zalig lekker!

Heerlijk lange en  zoete afdronk op pruimenconfituur en pure chocolade op het sterfbed.

Had ik daar destijds maar een extra fles van aangeschaft…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).